Читај ми!

Влада ће морати да штеди

Будућа влада мораће да смањи непотребне трошкове и да буде веома штедљива, оцењују представници СПС-а, ДС-а и СНС-а. Социјалисти желе Министарство здравља, рекао за РТС Душан Бајатовић и поручио да се у здравству може доста уштедети.

Представници Социјалистичке партије Србије, Српске напредне странке и Демократске странке, Душан Бајатовић, Јоргованка Табаковић и Божидар Ђелић, поручили су да ће будућа Влада Србије морати да смањи непотребне трошкове и да буде веома штедљива.

(Овде можете погледати/преузети емисију "Да Можда Не")  

Потпредседник СПС-а Душан Бајатовић изјавио је у емисији Да можда не на РТС-у да је та странка заинтересована за Министарство здравља у новој влади, о чијем формирању у овом моменту преговара са Демократском странком.

Бајатовић је поновио да се разговара о кључним економским, социјалним и националним питањима и додао да посета лидера социјалиста Ивице Дачића Русији нема везе са формирањем владе.

Душан Бајатовић је, говорећи о мерама економске политике које очекују будућу владу, рекао да можемо да уштедимо значајна средства у буџету, наводећи као пример здравство.

"Постоји неко наше интересовање према том сектору – простом прерасподелом се може много тога урадити у здравству", рекао је Бајатовић.

Душан Бајатовић је, истакавши да намерно говори у жаргону како би га грађани боље разумели, пластично објаснио да се те уштеде могу остварити "не само на уштедама према ЦТ или магнетној резонанци" него и "мало према лековима, мало према услугама, мало према инвестицијама".

"Проста прерасподела у оквиру тог (будућег) буџета може дати одређену причу и боље здравство", рекао је Бајатовић додавши да се, ипак, не могу решити сви проблеми јер немамо довољно пара.

Према његовим речима, ситуација је тешка и компликована управо на економском и социјалном плану и да имамо крупна отворена питања на националном плану.

"Не може влада да буде дисонантна, она мора да буде стабилна и мора да има пристојну већину у Скупштини Србије да буде мала, али састављена од храбрих људи који могу да спроведу договорено", рекао је Бајатовић.

Божидар Ђелић је истакао да није никаква тајна да две највеће странке, ДС и СНС, покушавају одвојено да направе парламентарну већину, изразивши уверење да је ДС ближи циљу.

Ђелић је истакао да будућа влада мора да врати "гвоздену дисиплину" у јавне финансије Србије, да се смање трошкови за путовања министара, спавања у хотелу са "седам звездица"...

Функционерка напредњака Јоргованка Табаковић оценила је да би проблеми за непотребним трошењем средстава, који су, како је навела, својствени актуелној техничкој влади, били спречени да је усвојен Закон о јавним набавкама који је предложила СНС.

Јоргованка Табаковић, која је и кандидат за премијера СНС је рекла да, међутим, тај правни акт није добио ни прилику да буде разматран у претходном сазиву Скупштине Србије.

Тбаковићева је оценила да о трошењу буџетски средстава треба разговарати пре него што се новац потроши, "а не о томе када се паре потроше".

Табаковића и Ђелић су поновили страначке ставове у вези са одлуком италијанске компаније "Данијели" да инвестира, уместо у Србију, у Хрватску.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара