Читај ми!

Спор због таблица

Косовске таблице обавезне, тврди Еулекс позивајући се на договор Београда и Приштине. Правило важи и за Србе на северу, тврде службеници ЕУ. Борислав Стефановић каже да не постоје тајни делови споразума и истиче да су Приштина и део међународне заједнице злоупотребили постигнуто решење о слободи кретања.

Последња два дана они који прелазе административни прелаз Јариње од Еулекса добијају летке са обавештењем о неопходности промене таблица на возилима регистрованим на градове Косова и Метохије.

Грађани севера Косова кажу да не планирају да такву одлуку поштују, јер то значи да морају да ваде косовска документа како би регистровали возило, али и да са КС таблицама сваки пут морају да плаћају обавезно осигурање на прелазима.

Како је РТС-у речено у Еулексу, нова правила о регистарским ознакама односе се на све власнике аутомобила са пребивалиштем на Косову, укључујући и север.

Та мисија очекује да ће договор бити спроведен на прописан, сразмеран и миран начин. Еулекс ће подржати поступну имплементацију у складу са својим мандатом, укључујући и прелазе на северу Косова.

Шеф преговарачког тима Београда са Приштином Борислав Стефановић тврди да се договор није односио на север Косова.

"Ми смо током преговарачког процеса врло јасно истакли да север Косова због својих специфичности не може да потпада под ову одредбу договора и да се она односи на Србе јужно од Ибра, зато што је на северу Космета другачија ситуација", каже Стефановић.

"Истовремено, потребе Срба јужно од Ибра ишле су у том правцу, након наших детаљних консултација са њима, да им се омогући алтернативно коришћење таблица, са префиксом КС, дакле статусно неутралних", истиче Стефановић.

Због летака које Еулекс дели у месту Зупче, мештани су на кратко јутрос зауставили конвој у ком су била возила те међународне мисије и уручили им протестно писмо.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије