Читај ми!

Безбедност косовских Срба приоритет

Влада и све институције морају предузети све што је у њиховој моћи да би се заштитила безбедност грађана Србије на Косову и Метохији, рекао председник Томислав Николић на састанку са представницима Срба са севера Космета. Очекујемо јасније поруке из Београда, рекао председник општине Звечан Драгиша Миловић.

Председници општина са севера Косова и Метохије изнели су председнику Томиславу Николићу проблеме са којима се суочавају Срби у јужној српској покрајини, са посебним освртом на недавне догађаје, саопштила је Прес служба председника.

На разговорима у згради Председништва Србије били су председници општина Косовска Митровица Крстимир Пантић, Звечан Драгиша Миловић, Зубин Поток Славиша Ристић и Лепосавић Бранко Нинић. На разговорима је био и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

Председник Томислав Николић је истакао да Влада Србије и све институције наше земље морају предузети све што је у њиховој моћи да би се заштитила безбедност и права грађана Србије који живе на Косову и Метохији.

Николић је позвао грађане из јужне српске покрајине да не одговарају на провокације и уздрже се од насилних акција према припадницима међународних цивилних и војних организација, које су тамо присутне.

"Председник Николић је још једном нагласио да се при решавању проблема Косова и Метохије мора постићи консензус свих релевантних политичких фактора у Републици Србији, као и да се сви проблеми у јужној покрајини морају решавати искључиво мирним и демократским средствима", наводи се у саопштењу после састанка.

Председник Николић се, како се додаје, обавезао да разговоре на којима би био утврђен консензус политичких чинилаца организује у што краћем року. Председник Томислав Николић ће за неколико дана разговарати и са делегацијом Срба који живе јужно од реке Ибар. 

Томислав Николић је уочи састанка рекао да су Срби са севера Космета угрожени и да њихова деца морају да живе под другачијим околностима. "Они морају да знају који живот живе и шта им је држава Србија омогућила, а шта им је од надлежности препустила неком ко управља Косовом и Метохијом", рекао је Николић.

"Не смеју више да буду као гуске у магли, о свакој одлуци коју Србија у њихово име донесе морају макар да буду обавештени, а залагаћу се да од сада учествују у разговорима. Претпостављам да нико у Београду не зна њихиве проблеме боље од њих самих", рекао је председник Србије.

Миловић о састанку

Председник општине Звечан рекао је после састанка да је делегација Срба са севера Космета посебно задовољна што је Томислав Николић најавио да ће се наредних дана тражити политички консензус око решавања питања Косова.

"Срби са Косова од тога много очекују - јасније поруке из Београда и да знамо како ћемо даље", рекао је Миловић.

Председник Николић им је, како је рекао Драгиша Миловић, рекао да ће укључити представнике Срба и северно и јужно од Ибра не само у даље проговоре са Приштином, већ и у доношење политичких платформи.

Драгиша Миловић је рекао да су представници Срба Томислава Николића упознали са тешком безбедносном ситуацијом која је претходних дана погоршана након интервенције Кфора. "Чињеница је да је неко институционални вакуум у Београду покушао да искористи за интеграцију севера у такозвано косовско друштво", рекао је Миловић.

Председнику Србије пренели су поруку да ће, како је рекао Миловић, смиривати ситуацију на северу Косова и да се и даље залажу да се мирним путем и дијалогом решавају сви проблеми.

Николић је, како је навео, представницима Срба показао документа о преговорима Београда и Приштине и додао да ће им та документа врло брзо бити дата како би се упознали са садржајем, пошто их проучи Кабинет председника.

"Добићемо врло брзо сва документа из Брисела, нека смо већ добили на увид од ОЕБС-а и УНМИК-а", рекао је Миловић новинарима након састанка са шефом државе у згради Председништва Србије.

На питање да ли у документима потписаним у Бриселу има нечега о чему јавност Србије није била обавештена, Миловић је одговорио потврдно.

"Има пуно тога што се причало у јавности, а на папиру сасвим нешто друго стоји", рекао је Миловић и апеловао на шефа преговарачког тима Борислава Стефановића да каже јавности шта је заиста договорено.

Драгиша Миловић је рекао да су им представници Еулекса дали летак ма којем пише да се морају узети КС и РКС таблице које издаје косовска влада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара