Читај ми!

САД жали због изјаве Николића

Жалимо због изјаве новог председника Србије да у Сребреници није било геноцида, саопштио Стејт департмент. Геноцид у Сребреници није субјективно утврђена квалификација, већ јасно дефинисано кривично дело, рекао портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

Сједињене Америчке Државе изразиле су жаљење због тога што је нови председник Србије Томислав Николић негирао постојање геноцида у Сребреници 1995. године, што је Вашингтон оценио као "контрапродуктивну изјаву".

"Геноцид у Сребреници није субјективно утврђена квалификација", рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

"То је јасно дефинисано кривично дело које је препознао Међународни кривични суд за бившу Југославију", додао је он.

"Међународни кривични суд је, такође, закључио да је у Сребреници био геноцид. То се не може порећи", додао је он.

Представник је додао да је Николић имао "прилику да прихвати тон конструктиван за регион, а такве, неосноване изјаве о Сребреници и другим ратним злочинима су контрапродуктивне за јачање стабилности и помирења у региону".

Тонер је позвао све стране "да делују одговорно и подрже сарадњу и помирење" у региону.

У интервјуу Телевизији Црне Горе, који је емитован 31. маја, председник Николић је рекао да је геноцид тешко доказив на суду.

"У Сребреници није било геноцида. У Сребреници је био велики злочин који су починили неки припадници српског народа, које треба пронаћи, извести пред суд и казнити", рекао је тада Николић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара