Широка коалиција у Војводини

Преговори о формирању покрајинске владе су почели. Иако ДС-у за већину недостају два посланика, председник извршног већа Војводине Бојан Пајтић најавио широку коалицију.

Почели су преговори о формирању покрајинске власти. Координатор владајуће коалиције у покрајини Драгослав Петровић рекао је да је Демократска странка већ контактирала коалиционе партнере.

За већину у Покрајинском парламенту, ДС-у недостају два посланика. Ипак, председник извршног већа Војводине Бојан Пајтић најављује формирање што шире коалиције.

Како ствари стоје у њој ће бити и један посланик ЛДП-а. Миливој Вребалов из ЛДП-а очекује наставак добре сарадње, јер је, какао је рекао, тако било и претходне четири године када је та странка била у опозицији на нивоу Републике.

"Очекујем да у наредне четири године ЛДП буде у владајућој коалицији и на републичком и на покрајинском нивоу и добру сарадњу по свим питањима", каже Миливој Вребалов из ЛДП-а.

Досадашњи партнери демократа понављају да ће инсистирати на пуној аутономији Покрајине, у складу са Уставом Србије. Бојан Костреш из Лиге социјалдемократа Војводине каже да је сада свима јасно да ће покрајинску већину чинити све оне странке које су то радиле од 2000. године до сада, укључујући и СПС.

"ЛСВ-у је најважније да се договоримо о основним принципима функционисања и о приоритетима покрајинске администрације у наредне четири године. Када се договоримо о приоритетима, лако ћемо решити и које ће обавезе и одговорности која групација преузети", наводи Костреш.

Иако су изузети из преговора о влади, покрајински радикали не верују у то да ће бити састављена пре републичке. "По логици ствари могуће је да у ту владу приме Српску напредну странку, пре него да те проевропске партије чине једну ширу коалицију", сматра Милорад Мирчић из Српске радикалне странке.

Бојан Пајтић каже да неће давати изјаве о формирању владе, док састав не буде известан, а тај посао би требало да буде завршен за 10 до 15 дана.

"Покрајинска влада у новом сазиву треба да се бави отварањем нових радних места и привлачењем страних инвестиција у којима је претходна показала изузетне резултате. Треба наставити са снажним инвестиционим циклусом и остварењем високог степена људских и мањинских права на територији Војводине", рекао је раније Пајтић.

Разговори о влади настављају се сутра када ће се Пајтић састати са Иштваном Пастором, лидером Свеза војвођанских Мађара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара