Читај ми!

ЛДП: Сагласност о кључним питањима

Либерално демократска партија може да буде само део владе која ће бити заснована на европским вредностима, каже Чедомир Јовановић. Различите смо странке и политичари, али упркос тим разликама, морамо постићи сагласност око кључних тачака, наводи лидер ЛДП-а.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да би улазак те странке у будућу владу из корена убрзао ритам реформи и трајно учврстио европску оријентацију земље, додавши да су управо због тога изложени оспоравањима.

"Због тога је процес формирања те владе оптерећен толиким притисцима који долазе из оних кругова који савршено разумеју да би улазак ЛДП-а у владу ставио тачку на колебања у европеизацији и модернизацији земље и означио крај свих досадашњих опструкција у том послу", рекао је Јовановић за Танјуг.

Лидер ЛДП-а је поручио да је централни интерес те странке формирање што ефикасније владе која ће бити у стању да изведе Србију из изолације и кроз процес европских интеграција изгради модерну земљу, пуноправну чланицу ЕУ.

Јовановић је додао да управо због тог циља вредности данашње Европе морају бити дефинисане као вредности на којима ће радити будућа влада, напомињући да ЛДП може да буде део само такве владе, која ће водити јасну политику.

"Различите смо странке и политичари, били смо и остаћемо другачији, али упркос тим разликама, морамо постићи сагласност око кључних тачака. Своје интересе као друштво не можемо остваривати кроз сталне сукобе и неспоразуме мањег или већег интензитета с регионом, Европом и светом", рекао је лидер ЛДП-а.

Лидер ЛДП-а је рекао да та странка разговара са ДС и СПС о формирању владе и да притом не бежи ни пред једним проблемом. "Ситуација јесте компликована, али баш зато верујемо да је у овом тренутку пресудно да се договоримо око јасног концепта, не умањујући легитимне разлике које постоје", сматра Јовановић.

Како је истакао Јовановић, ЛДП је гарант промене у српској политици и зато је изложен оспоравањима, "на исти начин на који је била угрожавана европска будућност Србије и у јануару 2001. године, супротстављањем реформским плановима Ђинђићеве владе, као и 12. марта 2003. године насилним прекидом те модернизаторске политике, или у фебруару 2008. године, када је готово прекинута свака политичка веза Србије са Европом".

Јовановић је напоменуо да су ситуација у земљи и њен међународни положај угрожени због тога што је Србија добила председника чији ставови или интерпретације тих ставова изазивају неповерење и стварају зазор и опрезност у оцењивању будуће оријентације земље.

Те дилеме баш због тога, сматра Јовановић, морају брзо бити отклоњене формирањем владе која ће водити чисту, јасну и недвосмислену политику добрих односа у региону и прихватања европских вредности.

"Проблеми који постоје, без обзира да ли говоримо о Косову, Републици Српској и Босни и Херцеговини, Црној Гори или Хрватској, треба да се решавају кроз уважавање и афирмисање сваког специфичног интереса, јер више нема времена за чекање, с циљем да на Балкану створимо своју Европу", закључио је Јовановић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара