Читај ми!

Дежер: Заузети јасан став о злочинима

Сви лидери у региону морају да заузму јасан став о злочинима почињеним у прошлости, јер је то услов за помирење, поручује шеф делегације ЕУ Венсан Дежер. Брисел очекује добру међусобну сарадњу тужилаштава у Србији, Хрватској и БиХ, истакао је Дежер.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер поновио је став Брисела да сви лидери у региону морају да заузму јасан став о злочинима почињеним у прошлости и да ЕУ то очекује.

"На то је указала и портпаролка председника Европске комисије. Сви лидери у региону морају да заузму јасан став о злочинима почињеним у прошлости – а извршени су најгори злочини против човечности – и то је нешто што ЕУ очекује", рекао је Дежер на маргинама конференције "Зелени свет, зелена Србија".

Према Дежеровим речима, ако се жели помирење свих земаља у региону и њихова сарадња, то је нешто што се мора урадити.

"То се мора урадити у свим земљама ЕУ, али и сви лидери овде у региону то морају да учине. Починиоци злочина морају бити изведени пред лице правде на чему се ради и што поздрављамо. Потребне су одговарајуће судске казне, и то не само од стране Хашког суда и Међународног суда правде, већ и домаћих судова", рекао је Дежер.

Дежер је додао да Брисел очекује добру међусобну сарадњу тужилаштава у Србији, Хрватској и БиХ по том питању у будућности. 

Портпаролка председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза, Пија Аренкилде Хансен, рекла је јуче новинарима, осврћући се на недавну изјаву председника Србије Томислава Николића да у Сребреници није било геноцида, да "Европска унија има јасан став и одлучно одбацује све покушаје прекрајања историје".

Барозова представница истакла је да је у Сребреници извршен "геноцид и злочин против човечности" и да је то потврђено пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара