Читај ми!

Барозо са Николићем и о Сребреници

Злочин у Сребреници биће једна од тема сусрета председника ЕК Жозе Мануела Бароза и председника Србије Томислава Николића. У Сребреници је спроведен геноцид и то је став ЕУ, која одлучно одбацује све покушаје прекрајања историје, рекла портпаролка председника ЕК Пија Аренкилде Хансен.

Став Европске уније је да се у Сребреници догодио геноцид и та тема ће се наћи на дневном реду сусрета председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза с председником Србије Томиславом Николићем, рекла је Барозова портпаролка Пија Аренкилде Хансен.

"ЕУ има јасан став и одлучно одбацује све покушаје прекрајања историје", рекла је Хансен, осврћући се на недавну Николићеву изјаву да у Сребреници није било геноцида.

Према њеним речима у Сребреници је извршен "геноцид и злочин против човечности" и да то је потврђено пресудама Хашког трибунала и Mеђународног суда правде.

"Спремни смо да то поновимо кад год то буде било потребно", рекла је Хансен.

То ће, како је рекла, бити једна од тема разговора Бароза и Николића 14. јуна у Бриселу.

"Помирење у региону ће свакако бити на дневном реду", истакле је Хансенова.

Маја Коцијанчић, представница за штампу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, истакла је да се од политичких лидера на западном Балкану очекује да покажу да су привржени сарадњи и помирењу у региону и да дају одговорне изјаве.

"Политички лидери на западном Балкану морају непрестано да показују приврженост духу сарадње и помирења у региону", рекла је Коцијанчић.

"Као и другде у Европи, од одговорних политичара се очекује да користе одговорну, јасну и недвосмислену реторику", додала је Коцијанчићева.

У интервјуу Телевизији Црне Горе који је емитован 31. маја, Николић је рекао да је геноцид тешко доказив на суду.

"У Сребреници није било геноцида. У Сребреници је био велики злочин који су починили неки припадници српског народа, које треба пронаћи, извести пред суд и казнити", рекао је Николић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије