Читај ми!

Николић почиње консултације о мандатару

Председник Томислав Николић разговараће сутра са представницима СНС-а о формирању владе. Председник Србије каже да не жели да спекулише ко ће саставити владу, али истиче да она мора да буде састављена што пре.

Председник Србије Томислав Николић започеће сутра разговоре о формирању нове Владе Србије са представницима парламентарних странака.

Николић ће с представницима изборне листе коју је предводила Српска напредна странка, која је добила највећи број гласова грађана Србије на парламентарним изборима, разговарати у згради Председништва.

Председник Србије је рекао да не жели да спекулише ко ће формирати владу, али да влада мора да буде састављена што пре.

Николић је подсетио да је обећао да ће, сходно закону и Уставу Србије, обавити разговоре са представницима парламентарних странака уколико се нико не појави са договором о парламентарној већини.

"Иако је договор о већини био објављен после парламентарних избора 6. маја, очигледно је да те већине нема, односно да мени није представљена", рекао је Николић Танјугу.

Зато је, како је навео, дужан да отпочне консултације са партијама око формирања владе пошто је Србија у тешкој ситуацији и влада мора да буде формирана што пре.

Николић је рекао да очекује од разумних људи који се баве политиком да свој посао обаве и да се што више ангажују како би влада била што пре формирана.

"Разговараћу са представницима свих политичких странака или бар три највеће групације које су заступљене у парламенту", рекао Николић, који сматра да те групације у некој комбинацији могу да формирају владу.

"Нећу да спекулишем ко би то могао да буде. Ко ће са ким - у томе не учествујем", рекао је Николић. Томислав Николић сматра да је распоред министарских фотеља проблем што је, како је оценио, недопустиво.

Крајњи рок да Србија добије извршну власт је 5. септембар. Према Уставу, Скупштина Србије у року од три месеца од конституисања мора да изабере нову владу, иначе ће бити распуштена и расписани нови избори. Председник парламенту предлаже кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљења представника изабраних изборних листа.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара