Читај ми!

Сви председникови људи

Председник Србије Томислав Николић већ је поставио саветнике, шефове прес службе, протокола. Николић ексклузивно за РТС открива имена неких од људи који ће бити у кабинету. Ипак, још није познато име шефа кабинета.

Председник државе Томислав Николић ексклузивно за РТС саопштио је прва кадровска решења свог кабинета. Већ је поставио саветнике, шефове прес службе, протокола, али тврди, још није одредио ко ће бити његова десна рука, односно обављати најзначајнију функцију- шефа кабинета.

Познато је и да ће кабинет бројати око 70 запослених, од чега је један део техничко особље, које је наследио од претходника Бориса Тадића.

Редовни професор Правног факултета Оливер Антић биће Николићев саветник за правна питања. Антић, тренутно колумниста једног недељника, био је и декан у време када су многи професори, критични према тадашњем систему, приморани да напусте катедре. Дуго година је био члан радикала, а касније један од оснивача СНС-а.

Генерални секретар биће Небојша Родић, који је 1997. био заменик секретара Скупштине, а раније и секретар Републичке изборне комисије.

Шурак новог председника Мирослав Латиновић биће Николићев лични секретар. "Саветник за одбрану и безбедност биће пензионисани полицијски генерал (Милорад) Симић, шеф прес службе Станислава Пак, шеф протокола ће бити Јасмина Митровић Марић", открива Николић за РТС нека од имена.

"Да не лицитирам именима, све су то људи које сам упознао у свом политичком животу и у које имам велико поверење", каже председник Србије.

Ипак, јавност највише интересује ко ће бити шеф Николићевог кабинета, јер се за ту функцију везује моћ. У време Бориса Тадића тај посао радио је Миодраг Ракић, један од најутицајних људи ДС-а.

Стручњаци објашњавају да је то увек човек од највећег председниковог поверења, који добија све информације упућене шефу државе. Преобликује их, селекционише, процењује шта је потребно нагласити, шта занемарити.

Шеф кабинета моћна фигура

Мирослав Хаџић из Београдског центра за безбедносну политику каже да је шеф кабинета по закону истовремено секретар Савета за националну безбедност и координатор служби, што га, како наводи, чини још моћнијим.

"При том, проблем настаје што он нема легитимитет ни са избора, нити га бира Народна скупштина. Намера претходног председника била је да сву моћ прикупи код себе и тешко је очекивати да ће нови председник да се одрекне те моћи", наводи Хаџић.

Мирослав Хаџић, међутим, истиче да шеф кабинета, који једино одговара председнику и кога председник бира по личним критеријумима, долази у посед кључних безбедносних информација.

"Тиме он може да утиче на њихову природу, смер, значење. Самим тим, он може да утиче на одлуке председника", наводи Хаџић.

Спекулише се да би то место могло припасти јавности мало познатом Милану Бачевићу, петом на листи СНС-а, задуженом за финансије и унутрашње уређење партије. Његова ћерка удата је за Николићевог млађег сина. Председник тврди да одлуку још није донео.

"Постоје озбиљни и одговорни послови које би господин Бачевић могао да ради, а шеф кабинета је нешто друго. Мислим да ни сам нисам искристалисао да ли ће шеф кабинета бити функција на начин на који је била до сада, или ћу ту функцију потпуно да променим", истиче Николић.

На питање на који начин, Николић одговара: "Ја нисам од оних којима сарадници могу да кажу - немојте ви тиме да се бавите, то ћу ја. Ја хоћу да одговарам за оно што урадим или за оно што иде из Председништва, дакле много тога ћу морати да преузмем на себе".

Николић је задржао техничко особље на Андрићевом венцу, а отишли су, каже, само они који су били везани са функцију председника Републике, а које је довео његов претходник Борис Тадић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије