Читај ми!

Наставак конститутивне седнице 11. јуна

Конститутивна седница Скупштине Србије биће највероватније настављена 11. јуна, кад ће бити изабрани председник парламента, потпредседници и секретар, каже Захарије Трнавчевић.

Председавајући конститутивној седници Скупштине Србије Захарије Трнавчевић рекао је да ће  конститутивна седница бити највероватније настављена 11. јуна, кад ће бити изабрани председник парламента, потпредседници и секретар. 

"Конститутивна седница која је почела јуче потврђивањем мандата 250 новоизабраних посланика, највероватније ће бити настављена у понедељак, 11. јуна, кад ће бити изабрани председник скупштине, потпредседници, секретар и кад ће бити образовани скупштински одбори", рекао је Трнавчевић агенцији Бета.

Трнавчевић, који је на листи "Преокрет" је напоменуо да "има доста знакова" да ће током следеће недеље бити формирана посланичка већина.

"За мене је много важнији програм нове владе од персоналних решења", рекао је Трнавчевић упитан да ли је до сад било разговора са представницима коалиције "Преокрет" о формирању владе.

Пословником о раду парламента прописано је да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

О предлогу кандидата за председника отвара се претрес након чега председавајући утврђује листу кандидата. Пре избора председника, скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, прозивком.

За председника парламента изабран је посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

На предлог председника Скупштине, парламент утврђује број потпредседника које предлаже најмање 30 посланика. За потпредседника је изабран кандидат за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Генералног секретара именује скупштина, на предлог председника парламента. Генерални секретар именован је ако је за предлог гласала већина од укупног броја народних посланика.

Конститутивној седници председаваће најстарији посланик Захарије Трнавчевић до завршетка конституисања - избора председника, потпредседника и секретара Скупштине.

На дневном реду конститутивне седнице је и избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара