Читај ми!

Инциденти на северу Косова

Кфор уклонио барикаде код места Рударе и Дудин Крш, на северу Космета. Повређено троје Срба и два војника Кфора. Цело подручје надлетали хеликоптери. Кфор се повукао са моста код Рудара. Заседао Савет за националну безбедност.

20.25 - Пуштена су из притвора тројица Срба која су данас приведена током сукоба са снагама Кфора у селу Рударе, јавља агенција Бета.

17.07 - Кфор саопштио да су двојица војника рањена хицима из ватреног наоружања, јер је "насилна маса напала припаднике Кфора".

15.43 - Кфор се повукао са моста код Рудара, у правцу Лепосавића. Саобраћај на мосту неометано се одвија.

15.38 - НАТО је изразио огорчење због напада на војнике Кфора и упозорио да неће толерисати насиље. Наше трупе су дејствовале у потпуном складу са мандатом УН, саопштено из НАТО-а.

14.10 - У северној Косовској Митровици од данас ће поново бити блокирано кретање Кфора и свих међународних мисија, одлучили одборници Скупштине општине.

14.05 - Кфор уклања нову барикаду коју су Срби поставили код Рудара. Место обезбеђују немачки припадници Кфора. Троје Срба приведено.

13.13 - Срби направили нову барикаду од шљунка испред војника Кфора у Рудару, на магистралном путу Лепосавић–Митровица, преноси Танјуг.

13.00 - Поводом инцидената на Косову и Метохији, одржан састанак Савета за националну безбедност, сазнаје Интернет портал РТС-а. Састанку председавао председник Томислав Николић. 

11.40 - Уклоњене барикаде које воде ка Звечану, укључујући и велику бетонску барикаду у Дудином Кршу, јавља Бета. У току преговори представника Срба са официрима Кфора, јавља КИМ радио. 

11.00 - Како ТВ Мост незванично сазнаје, од три повређене особе једна је задобила прострелну рану у пределу натколенице. Још једна особа задржана је у болници, а трећа пуштена кући.    

10.27 - Кфор баца сузавац у месту Дудин Крш, преноси КИМ радио.

Троје Срба и двојица припадника Кфора повређени су у јутрошњој акцији уклањања барикада код места Рударе на северу Косова и Метохије. Теже повређена особа задобила је прострелну рану у пределу натколенице.

Како је рекао начелник хирургије у тој болници Радомир Јанковић, Србин рањен код Рудара није животно угрожен, али постоји могућност да изгуби ногу у коју ју погођен, преноси Бета. Још једна особа задржана је у косовскомитровачкој болници, док је трећа пуштена кући.

Кфор је саопштио да су двојица војника рањена хицима из ватреног наоружања, јер је "насилна маса напала припаднике Кфора".

"Један од повређених војника је пребачен у војну болницу у кампу Бондстил. У међувремену је отпуштен из болнице", додаје се у саопштењу.

Команда за међународне мисије немачке војске у Потсдаму прецизирала да је реч о немачким војницима.

Два војника су рањена из ватреног оружја, рекао је неименовани портпарол немачке војске, преноси АПА, додајући да су војници нападнути током акције уклањање барикаде. Један војник је рањен од метка у руку, а други је задобио повреду ува.

Током данашњих сукоба код Рудара чула се рафална паљба, коришћени су гумени меци и бојева муниција, а Кфор је бацао и сузавац. Екипе хитне помоћи су због употребе сузавца мештанима пружале помоћ на лицу места.

Вечерас су пуштена из притвора тројица Срба која су данас приведена током сукоба са снагама Кфора у селу Рударе.

Један од приведених и ослобођених, Срђан Филимоновић рекао је новинарима да их је Кфор предао Еулексу који их је пребацио у станицу Косовске полицијске службе (КПС) у јужном делу Митровице где су их полицајци испитивали.

Њега су, како је рекао, немачки припадници Кфора оборили на земљу и тукли док је покушавао да заштити своје рођаке.

Филимоновић је рекао да су му војници испрскали лице "бибер спрејом", везали га лисицама, ударали ногама, а потом га предали америчким војницима.

Помоћ су му једино указали португалски војници, рекао је Филимоновић и додао да су се припадници КПС-а у полицијској станици понашали некоректно и национално га вређали.

Пошто су се војници повукли и ослободили пут, председник Општине Звечан Драгиша Миловић и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић су посетили породицу Филимоновић.

Рекли су да су тамо затекли стање које су описали као "вандализам који прелази све границе".

Ситуација код Рудара тренутно је мирна, али напета. Међународни војници су се вечарас повукли из Рудара.

Кфор је у данашњој акцији уклонио све барикаде у општини Звечан, укључујући и ону бетонску код места Дудин Крш.

Срби су направили нову барикаду од шљунка испред војника Кфора у Рудару, али су припадници Кфора и њу уклонили. На барикади се налазило неколико десетина Срба, али они нису пружали отпор.

Како је РТС раније објавио, припадници Кфора су рекли да ће, уколико се барикаде уклоне, пустити из притвора приведене Србе.

Са представницима Кфора раније су разговарали и представници Срба. Председник општине Звечан Драгиша Миловић пренео је припадницима Кфора да је проблем требало да буде решен разговорима.

"Спремни смо на нове разговоре. Рекао сам им да је било боље да смо разговарали и данима него што су акцијом урушили тешко стечено поверење", рекао је Миловић. Миловић је нагласио да је представницима Кфора рекао да ниједна барикада није вредна губитка било ког живота, као и да акције које спроводе војници те мисије урушавају поверење грађана према мисији.

Драгиша Миловић је позвао на смиривање тензија на северу Косова и оценио да би било добро да представници Срба разговорају са председником Србије Томиславом Николићем.

Кфор о инцидентима

Портпарол Кфора Уве Новицки најоштрије је осудио данашње сукобе. "Акције Кфора су увек вођене на основу што мање примене силе, али је јасно да ће Кфор у самоодбрани у складу са ситуацијом реаговати. Нећемо дозволити да ситуација даље ескалира и уколико то буде потребно, применићемо одговарајућу силу", рекао је Новицки.

Кфор је раније навео да је уклањање барикада започео како би поспешио "слободу кретања, не само за Кфор, већ и међународне организације и све грађане Косова".

Кфор је, како је саопштено, успоставио више контролних пунктова и сигурносних зона из безбедносних разлога, додајући да је реч о мерама уклањања барикаде и да ће оне бити привремене.

Унмик настоји да смири ситуацију

Мисија Уједињених нација на Косову (УНМИК) саопштила је да, у контакту са свим странама, настоји да смири ситуацију насталу после инцидента који је уследио пошто су припадници Кфора, у намери да омогуће слободу кретања, почели са уклањањем барикаде у близини Рудара, северно од Косовске Митровице.

УНМИК је забринут извештајима о бројним повређеним - и цивилима и војницима Кфора, саопштио је официр Мисије УН Леонид Маркарјан.

"Док чекамо додатна објашњења данашњег инцидента, ми смо у контакту са свим странама у напору да смиримо ситуацију и помно надгледамо развој ситуације. Кфор има одобрене задатке и треба му дозволити слободу кретања. УНМИК позива на мир и уздржаност и охрабрује наставак дијалога", навео је у саопштењу Маркарјан.

Поново барикаде у Косовској Митровици

После данашњих инцидената код Рудара, одборници Скупштине општине Косовска Митровица одлучили су да ће у северној Косовској Митровици поново бити блокирано кретање Кфора и свих међународних мисија.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да је одлучено да се поново поставе барикаде, јер грађани нису безбедни.

Пантић је додао да су грађани Косовске Митровице акцијом Кфора данас потпуно блокирани, да не могу даље од Звечана, као и да је свака комуникација између централне Србије и Косова прекинута.

Према његовим речима, док се то не промени, грађани неће дозволити Кфору и Еулексу да се слободно крећу.

Иначе, од јутрос се омета телефонски саобраћај српских оператора мобилне телефоније на Косову и Метохији, па је отежано доћи до информација.

Акција уклањања барикада почела је истовремено и код места Дудин Крш, на путу од Косовске Митровице ка Звечану, и код Рудара, на путу из правца Лепосавића.

Грађани који путују из Косовске Митровице и Звечана према Лепосавићу и Рашки користе алтернативне путне правце који воде преко Бањске ка крајњем северу Косова.