Читај ми!

Од данас без српских таблица

Житељима Косова и Метохије од данас забрањена употреба возила са старим регистарским таблицама МУП-а Србије, чија почетна слова означавају имена градова у Покрајини.

Приштинске власти најавиле су да ће од данас одузимати возила која немају косовске таблице с ознаком РКС или КС, а шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић рекао је да је реч о једностраном акту Приштине, мимо договореног у Бриселу.

"Возила могу бити у саобраћају једино са таблицама РКС или КС. Онима који буду користили старе или нове српске таблице одузеће се возило, а они ће бити предати судији за прекршаје и неће им се дозвољавати кретање по Косову", рекао је раније министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи.

Како је Реџепи навео, данас истиче рок за замену таблица и нема никаквог одлагања.

Косовска влада забранила је раније нове српске регистарске ознаке са иницијалима косовских градова, а у Покрајини ће од данас косовска полиција сматрати нелегалним и старе српске регистарске таблице са ознакама КМ, ПР, ГЛ, ПЗ, УР и ПЕ.

Из Еулекса још нема званичних информација како ће се понашати њихови службеници на прелазима Јариње и Брњак на северу Косова и да ли ће толерисати возаче чији аутомобили имају ознаке КМ, ПР, ГЛ, ПЗ УР и ПЕ.

Шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић рекао је раније да су надлежни органи у сталном контакту са међународном заједницом у покушају да се спречи да Приштина злоупотреби бриселски договор.

Како је нагласио, у Бриселу ништа слично није договорено, "нити тајно нити јавно" и ради се искључиво о једностраном акту Приштине који је "апсолутно за сваку осуду".

"Подвлачим да одузимање таблица није део никаквих бриселских договора", додао је Стефановић.

Начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић оценио је да одлука косовске владе неће заживети на северу Косова.

Начелник Агенције за цивилне регистре МУП-а Косова Бљерим Цамај изјавио је да је велики број Срба регистровао возила са КС или РКС.

"Са КС и РКС таблицама регистровано је до сада 5.362 возила, од тога са РКС је 4.003 возила док је са КС регистровано 1.359 возила. Заједно са другим припадницима мањина регистровано је 7.570 возила са РКС и КС", рекао је Цамај.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара