Читај ми!

Конузин: Пријатељство обострани интерес

Пријатељски односи Русије и Србије у обостраном дугорочном интересу обе земље, изјавио Александар Конузин. Руски амабасадор рекао и да Москву забрињава "опасан пројекат Велике Албаније".

Амбасадор Русије у Београду Александар Конузин изјавио је да су пријатељски односи Русије и Србије у обостраном дугорочном интересу и искључио могућност да на власт у Србији дође влада којој неће бити од користи сарадња с Русијом.

"Без обзира на то какве су биле владе и какве су нове владе у Русији и Србији, то интересовање ће бити задржано", поручио је руски амбасадор.

Русија је заинтересована за континуирани развој односа и сарадње са Србијом у свим доменима, рекао је Конузин на трибини "Српско-руски односи на раскршћу", која је одржана вечерас у Задужбини Илије М. Коларца, у организацији Фонда "Слободан Јовановић".

Амбасадор је рекао да ће Русија подржавати Србију какву год политику да води кад је реч о Косову и истакао да Москву веома забрињава "опасан пројекат Велике Албаније".

"Веома нас забрињава покушај формирања ентитета, чак државе, на територијама на којима живе Албанци, јер је то врло опасан пројекат", рекао је Конузин поручивши да ће се Русија супростављати покушајима формирања "Велике Албаније".

Амбасадор је рекао да Русија, пре свега, подржава регулисање питања Косова на бази Резолуције 1244 и напоменуо да Београд и у развоју регионалне политике има подршку Москве. "Став Русије је једноставан: ми подржавамо став Србије", рекао је амбасадор Конузин.

Осврћући се на предстојеће формирање нове владе у Србији, Конузин је рекао да у овом тренутку не може ништа да прогнозира кад је реч о саставу новог кабинета, али је искључио опцију да на власт дође влада којој неће бити од користи да сарађује са Русијом.

"Наша оцена је да су руско-српски односи у успону, и то у свим сферама", истакао је руски амбасадор, подсетивши да је у политичкој сфери успостављен стабилан дијалог на свим нивоима, уз активну сарадњу у мултилатералној дипломатији и са прилично блиским приступима безбедносним питањима.

Конузин је, такође, рекао да Русија у Босни и Херцеговини чврсто подржава став Срба у Републици Српској.

Амбасадор је истакао и значај руско-српске сарадње на економском плану, на пољу инфраструктуре, где је издвојио железницу као посебан домен интересовања Русије, али и у хуманитарној сфери нагласивши да ће приоретна сфера у догледној будућности, као најпотребнија, бити енергетика.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара