Читај ми!

Прве посланичке заклетве

Будуће послaнике Скупштине Србије очекује неколико новина: први пут ће полагати заклетву, у скупштинским клупама седеће скоро трећина жена, а биће и мање скупштинских одбора.

Нови сазив републичког парламента, који ће бити конституисан у четвртак 31. маја, очекује неколико новина: посланици ће први пут полагати заклетву, у скупштинским клупама биће више жена, а биће и мање скупштинских одбора.

На првој седници, која је заказана за четвртак, посланицима ће бити потврђени мандати, а предвиђено је и да се изаберу председник и потпредседници парламента, генерални секретар, формирани одбори и сталне делегације при међународним институцијама.

Посланици ће након што им буду потврђени мандати први пут положити и заклетву, која гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

У новом сазиву ће бити и више жена него што је било у претходним.

Уочи парламентарних избора у Србији најављивано је да ће у будућем сазиву републичког парламента трећина посланика бити жене, али ће их у посланичким клупама, након што су подељени мандати, бити нешто мање.

Од очекиване 84, у новој Скупштини Србије биће 81 представница лепшег пола.

Прошлогодишњим изменама Закона о избору народних посланика предвиђена је обавеза да сваки трећи посланик буде из мање заступљеног пола, а странке су тај захтев испуниле приликом предаје изборне листе.

Мање одбора

Још једна новина која ће сачекати наредни скупштински сазив јесте и за трећину мањи број скупштинских одбора, којих ће убудуће бити 20, уместо досадашњих 30.

Нови пословник о раду прописао је спајање одбора за уставна питања и законодавство, за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, и за образовање, науку и технолошки развој.

Стари назив задржаће одбори за Косово и Метохију, за европске интеграције, за здравље и породицу, за културу и информисање и за заштиту животне средине.

Одбор за иностране послове биће преименован у Одбор за спољне послове, а део посланика биће укључен у рад новог Одбора за контролу служби безбедности.

Новина су и Одбор за дијаспору и Србе у региону, Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Парламентарци више неће имати прилику да седе у Одбору за омладину и спорт, представке и предлоге, приватизацију и међунационалне односе.

Прву седницу Скупштине Србије, како то предвиђа скупштински Пословник, заказује њен председник из претходног сазива, а њој, до избора новог председника, председава најстарији посланик уз помоћ четири најмлађа са четири листе које су освојиле највише посланика.

Народна скупштина конституисана је када се потврди мандат две трећине посланика.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара