Читај ми!

Тадић: Спреман сам да будем премијер

Спреман сам да преузмем место премијера, уколико коалициони партнери прихвате начела, циљеве и план за функционисање нове владе, рекао је лидер ДС-а Борис Тадић после седнице Председништва странке. Прво разговор са коалицијом СПС–ПУПС–ЈС, каже Тадић.

21.27 - Како јавља репортер РТС-а, председник ДС-а Борис Тадић рекао да је спреман да преузме место премијера, ако се прихвате циљеви и начин рада на којима треба да буде базирана будућа влада.

20.35 - Танјуг преноси изјаву председника ДС-а Бориса Тадића коју је дао Вечерњим новостима да је спреман да прихвати место премијера, уколико коалициони партнери прихвате начела, циљеве и план за функционисање нове владе.

Демократска странка предложила је Бориса Тадића за мандатара за састављање нове владе Србије, саопштено је после седнице ширег Председништва те странке. 

Тадић је, после трочасовне седнице, рекао да је спреман да прихвати функцију ако се прихвате циљеви и начин рада на којима треба да буде базирана будућа влада и најавио да ће о парламентарној већини прво разговарати са коалицијом СПС–ПУПС–ЈС.

Он је нагласио да никада није долазила у обзир, нити ће, како је рекао, долазити у обзир било каква коалиција са Српском напредном странком.

Лидер ДС-а рекао је да верује да ће са коалицијом СПС–ПУПС–ЈС постићи договор о парламентарној већини.

Тадић је нагласио да будућа влада треба да буде наоружана циљевима и вредностима, као и планом који је реалистичан и остварив.

На опаску новинара да га "сви моле да буде премијер и да ће молба ускоро стићи и о председника Републике", Тадић је рекао да је Николић то на неки начин већ и учинио рекавши да лидер ДС-а треба да одлучи да ли хоће да буде премијер.

"Нешто не видим да се сви гурају око места председника владе у овом тренутку, а пре само неколико недеља то је било атрактивно место. Шта да вам кажем, мења се политичка ситуација у Србије. Вероватно је то сада једно ужарено место, али, боже мој, било је такво и место председника Републике претходних осам година, па смо успели да одбранимо интересе државе", рекао је Тадић.

Он је уверен да сви могу бити задовољни угледом који Србија данас има у свету и да од председника Николића очекује да настави тим путем.

На питање шта га је навело да промени мишљење, пошто је у изборној ноћи рекао да неће бити премијер, Тадић је одговорио да је последњих дана од сарадника у странци и грађана чуо уверавања да не треба одустати од циљева за које се бори ДС, а то је праведније друштво, и да је након тога одлучио да преузме ту дужност.

"Последњих седам дана сам и од грађана, па и многих из ДС-а и коалиционих странака добијао аргументацију да смо на изборима, па и свих ових година поручивали да никада нећемо одустати", рекао је Тадић и додао да је у изборној ноћи 20. маја рекао оно што је у том тренутку осећао и мислио и да није имао "резервни план".

Тадић је поновио да његово мишљење о кохабитацији није добро, али да је то политичка реалност у многим земљама.

Прво парламент, па влада

Као највеће проблеме у Србији Тадић је навео сиромаштво, незапосленост, нерешено питање Косова и проблем организованог криминала.

Према његовим речима, Влада мора да буде фокусирана на решавање тих проблема, као и интензивирање борбе против корупције.

"На тај начин ћемо реформисати друштво и приближити се вишем нивоу европских интеграција. Чланство у ЕУ је за нас инструмент за побољшање услова живота", додао је Тадић.

Он је навео да прво треба да се конституише нови парламент, а затим да се формира нова влада.

Он је истакао да ће доћи време и за анализу резултата избора, као и анализу одговорности.

"Суочавамо се са великим тешкоћама, али верујем да долазе бољи дани за Србију", поручио је Тадић.

Седници, која је почела нешто после 18 сати у седишту ДС-а у Крунској улици, присуствовали су високи функционери те странке као и коалициони партнери – председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић и лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

На седници су били и заменик председника ДС-а Драган Ђилас, потпредседници Драган Шутановац, Душан Петровић, Јелена Триван, као и председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић и Ружица Ђинђић. 

Присутни су били и Нада Колунџија, Гордана Чомић, Бошко Ристић, Игор Павличић, Зоран Алимпић, Александар Шапић, Борислав Стефановић и Горан Богдановић.

Председништво ДС-а заседало је у проширеном саставу дан уочи најављеног састанка са председником Социјалистике партије Србије Ивицом Дачићем и лидерима коалиције окупљене око СПС-а.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара