Читај ми!

Мићуновић: Тадић треба да буде премијер

Актуелна владајућа коалиција, упркос великој апстиненцији, кризи и лошим резултатима у привреди, на изборима је добила довољну већину и мора да преузме одговорност за формирање владе, рекао Драгољуб Мићуновић. Борис Тадић треба да буде председник те заједничке владе, каже председник Политичког савета ДС-а.

Председник политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић изјавио је да је актуелна коалиција упркос великој апстиненцији, кризи и лошим резултатима у привреди на изборима добила довољну већину и да сада мора да преузме одговорност за формирање владе.

"Та коалиција може да направи владу чак и са мање потенцијалних партнера него што је у прилици да има и да настави свој политички програм", рекао је Мићуновић у интервјуу Танјугу и нагласио да у оквиру те коалиције ДС има највећу одговорност да шансу коју је добила искористи и настави да води земљу ка европским интеграцијама.

Мићуновић је истакао да је управо ДС обавезна да отпочне преговоре о прикључењу ЕУ и конано "постави наш воз на европске шине".

На опаску да је у јавности створен утисак да се одуговалачи с процесом формирања владе и кандидовања премијера, иако је изборни процес окончан тек пре недељу дана, он је приметио да је "јавност нервозна више него што треба" и подсетио да постоји низ формалних корака које претходно треба завршити.

Мићуновић је рекао да је прво потребно да нови председник Србије положи заклетву, што би, како очекује, могло да се догоди до краја месеца, а потом да се, у дан или два, обави примопредаја дужности са досадашњим председником и тек онда предложи мандатар.

"Важно је да сви разумеју хитност и неопходност брзог решења питања владе и пошто је то тако, а уз то и инострани партнери врло пожурују, не верујем да би се ко сада усудио да неким великим цењкањем и дугим преговарањима то време губи", оценио је Мићуновић.

Председник Политичког савета ДС-а не верује да би могло да дође до велике коалиције демократа и напредњака и истиче да она "у овом тренутку није потребна".

"Веома је важно да имамо владу која ће имати договорене принципе и циљеве и која ће избећи недостатеке претходне владе попут феудализације. То треба да буде тим који ће служити одређеним циљевима, а они су врло јасни. Верујем да ће те циљеве поделити и други и да ћемо брзо моћи да направимо владу", казао је Мићуновић.

Тадића за премијера

"Борис Тадић треба да буде председник те заједничке владе и да свој политички кредибилитет који има у земљи и нарочито у иностранству искористи као предности за убрзање интеграција и преговоре са ЕУ. То би било добро решење, наравно под условом да има подршку целога коалиционога тима", истакао је Мићуновић.

Када су у питању формални кораци које је неопходно преузети да би се влада формирала, Мићуновић је навео да статут ДС прописује да учешће у коалицијима и преузимање мандата од председника Републике треба да верификује и потврди Главни одбор странке на предлог ширег Председништва.

У осврту на изборни резултат демократа и мали одзив грађана, Мићуновић је рекао да у анализу треба укључити и шире друштвене и међународне околности.

Српско друштво, како је рекао, данас чини огроман број људи који су објективно незадовољни својим положајем и да је велики део њих на минулим изборима остао код куће.

Како указује, грађани су на изборима поручили "да нису задовољни како се владало у протеклом пеириоду", али исто тако и да - будући да су и напредњаци освојили мање гласова не очекују пуно ни од оних који им обећавају брда и долине.

"Ја знам да је ДС добијала и добија добрим делом и зато што су други гори, што не треба да буде наша утеха. ДС треба да уради све што може, да себе уреди демократски, фукционално и дисциплиновано, а онда да то поштовање демократије и одговорности у циљу оздрављења друштва преноси на институције које су јој дате на управљање. То је сигурно закључак који ће ДС имати", поручио је Мићуновић.

Одговорност према грађанима

Према његовим речима, очигледно је да су направљени пропусти и да ће све странке, па и социјалисти који су добили више гласова него на претходним изборима, морати добро да размисле о односу и одговорности власти према грађанима.

Мићуновић је рекао да је велика грешка политичара што се политика удаљава од грађана и што занемарују директан контакт са њима, "већ им преко телевизије шаљу лепе жеље".

"Популизам је постао општа форма политичког деловања од политичара најразвијенијих земаља до последњег балканског политичара. Превладао је осећај да се масе демагогијом лако плене. Онда су се појавили мештари маркетинга као главне и најутицајније личности које успевају да продају одређеног политичара и његову причу да би добили што више гласова. Оно што је на тржишту роба профит, на политичкој сцени су гласови", рекао је Мићуновић.

"Наравно, без гласова се не може добити власт, али се демагогијом добијени гласови касније скупо плаћају". Такав демагошки и популистички приступ, сматра Мићуновић, могао је да прође у другачијим условима, али никако у време кризе, када људи дубоко осећају незадовољство својим положајем.

Драгољуб Мићуновић је указао и да су се, по сличној матрици, многи политички актери у кампањи бавили демагогијом и популизмом, искључујући при том реалност да обећања која су давали захтевају и да се на њих одговори.

"Лако је рећи 'вратићу фабрике радницима', а хоће ли се то и заиста сутра десити? Да и не говорим о идејама да пробијете канал Дунавом до Солуна и обезбедите 100 милијарди евра. Или да обећате 10 милијарди евра од Руса, са поруком - само гласајте, одмах ћемо то испоручити и има да живимо као грофови", рекао је Мићуновић. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара