Читај ми!

Врх ДС-а о формирању владе

Функционери ДС-а разговарају на седници Председништва о преговорима о новој влади. За сутра предвиђени разговори лидера коалиција око СПС-а и демократа, као и сусрет Бориса Тадића и Томислава Николића.

18.10 - Почела седница Председништва Демократске странке, јавља репортер РТС-а.

Седница Председништва Демократске странке одржава се у седишту те партије у Београду. После седнице планирано је обраћање медијима, саопштила је Демократска странка.

Председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић рекао је Танјугу уочи седнице Председништва да ДС мора да преузме одговорност за формирање владе и да би Борис Тадић требало да буде премијер.

"То би било добро решење, наравно под условом да има подршку целога коалиционога тима", истакао је Мићуновић.

Потенцијални коалициони партнери очекују од ДС-а да после данашње седнице председништва објаве ко ће бити кандидат за премијера. То је у изјави за Радио Београд рекла потпредседница Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић.

"Од понедељка крећу разговори између ДС и СПС. Ако ништа не урадимо за кратко време правиће се друге комбинаторике, јер нема разлога да грађани Србије дуго чекају", навела је Ђукић Дејановић.

Потпредседница социјалиста  је оценила да ДС треба да да мандатара за формирање владе, пошто је остварила бољи изборни резултат од СПС, као и да би Борис Тадић "био добар председник владе".

Међутим, Тадић је после састанка Председништва ДС-а, одржаног у петак, рекао да ће се најпре разговарати о програму нове владе, а потом о именима. 

Тада је одлучено и да се на основу договора постигнутог 8. маја наставе преговори са коалиционим партнерима, СПС-ПУПС-ЈС, о формирању парламентарне већине.

Судећи према изјавама лидера социјалиста Ивице Дачића, ти разговори не би требало да буду "тешки". Како је објаснио, претходне четири године социјалисти и демократе били су у коалицији, а принципе сарадње, које су договорили тада, поштовали су читав период рада и још актуелне владе.

Поред најављеног почетка преговора са коалицијом око социјалиста, лидер демократа требало би сутра да се састане и са изабраним председником Томиславом Николићем. 

По Уставу, кандидата за председника владе парламенту предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

По Закону о председнику Републике, председник је дужан да парламенту предложи оног кандидата који може да обезбеди избор владе у Скупштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво