Читај ми!

Разговори са ДС-ом у понедељак

Састанак лидера коалиције СПС-ПУПС-ЈС и представника Демократске странке биће одржан у понедељак, најавио Ивица Дачић. То не треба да буду тешки разговори јер су социјалисти и демократе претходне четири године били у коалицији, каже Дачић.

Лидер социјалиста Ивица Дачић најавио је да ће у понедељак по подне бити одржан састанак лидера коалиције СПС-ПУПС-ЈС са председником Демократске странке Борисом Тадићем и функционерима ДС.

Према Дачићевим речима, на том састанку, биће речи о темама које су везане за програм и политику нове владе. Дачић је, након доделе "Мајских награда" Спортског савеза Србије, рекао да не зна да ли је Борис Тадић преломио и да ли ће прихватити да буде кандидидат за премијера.

Разговори у понедељак, сматра Дачић, не треба да буду "тешки" с обзиром на то да су претходне четири године социјалисти и демократе били у коалицији, а принципе сарадње, које су договорили тада поштовали читав период рада и још актуелне владе.

"Између нас нема спорних питања, не очекујем тешке разговоре, али је добро да се процес формирања владе убрза. Треба преламати, не одуговлачити, доносити суштинске одлуке, али и што пре утврдити да ли је већина на страни ДС и њихових партнера или на страни напредњака и поштовалаца њихових програма", навео је Дачић.

Дачић је рекао да су наводи медија, по којима коалиција СПС-ПУПС-ЈС уцењује, затеже и тражи нека министарства или директорска места, "лаж" и "подметање оних који неће да се влада формира брзо".

"Ми ту тему уопште нисмо покренули, причали смо само о жељи да се формира влада и о томе ко ће дати премијера. А ја сам већ јавно рекао да се слажемо да то место има ДС", рекао је лидер социјалиста. "Шта је онда спорно, спор није у нама", истакао је Дачић.

Ивица Дачић је додао да не треба искључити и трећу могућност - да ли постоји жеља за "великом коалицијом". "Напомињем да та коалиција не може да буде велика без социјалиста, али понављам - ми никога не уцењујемо и ништа не условљавамо", нагласио је Дачић.

"Добро је да су демократе јуче донеле одлуке. То је важно због тога што се не сме дозволити празан ход, јер је он простор за различите манипулације, настављамо разговоре јер ниједан конкретан захтев са наше стране још није изнет", рекао је Дачић.

Заједнички принципи СПС-а и ДС-а

Када је реч о сарадњи СПС-а и ДС-а, лидер социјалиста је подсетио да су те две странке још пре неколико година потписале Декларацију о политичком помирењу, која подразумева поштовање пет принципа који су основа и за даљу сарадњу: заштита државних и националних интереса, европска оријентација, борба против корупције, развој економије и питање социјалне једнакости.

ДС је, додао је, највећа странка у коалицији, она ће покренути разговоре и са другим партнерима, не само са коалицијом око СПС-а, о програмским основама за будућу владу. "Све су то логични разговори, али понављам, битна је брзина којом ће се окончати разговори о формирању владе", рекао је лидер социјалиста.

Дачић је објаснио да рокови за формирање владе зависе од закона и Устава, али и од нове политичке позиције коју је добио Томислав Николић као председник Републике.

Према Дачићевим речима, из разговора који је имао са Николићем и Александром Вучићем, разумео је да председник Србије неће опструисати процес формирања владе, што је теоретски могуће урадити.

У закону не пише у ком року председник предлаже мандатара, нити колики рок има за формирање нове владе, подсетио је Дачић и додао да се нада да опструкције неће бити и да ће влада бити формирана брзо, у складу са законом и у интересу грађана оптерећених бројним проблемима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво