Чанак: На делу је политички свингерај

На политичкој сцени Србије на делу је својеврсни политички свингерај у коме се свако са сваким договара као да не постоје убеђења и одговорност, каже лидер ЛСВ-а Ненад Чанак. Питање избора Николића није питање укуса, већ курса евра, рекао Чанак.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак оценио је да је на политичкој сцени Србије на делу својеврсни политички свингерај у коме се свако са сваким договара као да не постоје убеђења и одговорност и поручио да се мора прекинути са "буразерском политиком београдске чаршије" која је довела до укупне деградације политичког система, вере у инситуције и неповерења грађана у политичке елите.

Управо таква политика је у комбинацији са нерашчишћеном прошлошћу и нелустирираним појединцима на чело Србије и довела човека чији је "сваки кредибилитет више него упитан", сматра Чанак.

Према његовим речима, само влада коју би чинила коалиција окупљена око Демократске странке са Борисом Тадићем као примијером и која би кренула у јасан политички обрачун са свиме што напредњаци представљају, има шансе да нешто учини у ситуацији у којој се Србија нашла након другог круга председничких избора.

"Само таква влада ће, у случају да се заиста ухвати у коштац са друштвеним проблемима, имати шансе да нешто учини, мада ће економска ситуација до краја године и почетком идуће бити све тежа и тежа, нарочито у светлу избора Томислава Николића за председника Србије", истакао је Чанак.

"Уколико се то, међутим, претвори у некакву кохабитацију са Николићем, а не у јасно рашчишћавање односа које се до сада стално избегавало, наставиће се процес труљења који је Србију и довео до овога што се данас дешава. Ако се тај процес настави, имаћемо оригналне фашисте и оригиналне десничаре на сцени, а то онда без великих стресова неће моћи да се заврши", изричит је Чанак.

Према његовим речима, избор Николића за председника Србије није добар, јер је тиме највидљивији човек Србије постао "неко чији је сваки кредибилитет упитан", а то се, како је нагласио већ одразило на курс домаће валуте.

"Већ сада имамо дивљање евра због тога што је Србија одједном поново постала земља ризика. Исто је тако било и када је Николић био изабран за председника скуштине на два дана и када су преко ноћи подивљале акције и курс ерва, а ово ће трајати много дуже", рекао је Чанак и додао да питање избора Николића није питање укуса, већ курса евра.

Чанак зато критикује "политички свингерај" и неоправдано дуго чућатање Демократске странке, у тренутку када та странка, која се, како наводи, наметнула као предводиник демократске провинијенције треба да преузме одговорност и донесе одлуке.

Велику коалицију демократа и напредњака, Чанак види као унапред осуђену на пропаст, али и као опасну по целокупну политички сцену Србије, која би се, након брзог пада такве владе, додатно уситнила.

"То би на прву лопту изгледало као стабилизација прилика у земљи, а суштински би се претворило у погубни и потмули сукоб који би даље цепао све. Та влада би се распала у року од годину и по дана до две и онда би се ишло у нове изборе на којима би било све теже и теже формирати већину, јер би и једна и друга странка изгубиле и онда би се појавили нови партнери на полтиичкој сцени", рекао је Чанак који сматра да би то сасвим сигурно био период дугорочније нестабилности.

ЛСВ неће у велику коалицију

Чанак додаје и да ЛСВ сасвим сигурно неће учествовати у тој коалицији, а да ће исти случај бити и са већином других странака, не само зато што нису потребне, већ и зато што би то значило њихов морални банкрот.

Говорећи о изборина, Чанак је рекао да њихова главна поука нису резултати које су странке оствариле већ неповерење, које су грађани исказали у политички систем.

Грађани су, како наглашава, стекли утисак да се избори одржавају искључиво због странака и да су оне, након тога, потпуно одрођене од система, државе, људи и проблема, односно да живе у свом малом свету корупције и великих послова, док обичан народ тавори.

"Створио се привид да је бављење политиком уствари бављење пи-аром, односима с медијима, сликањем, а да, истовремено, живот тече неким паралелним током који нема никакве везе са тим политичарима под рефлекторима", навео је Чанак.

Према његовим речима, управо због тога је главна поука избора да грађанима више није ни битно ко је с друге стране.

"Одједном се све свело на гесло `доста више и тог Бориса, ајде да изабремо неког другог, само да буде промена`, а то је потпуно будаласто, јер да је ваш приватни живот у питању никада не бисте рекли `ја бих сад нешто мењао, па било како", нагласио је Чанак и додао да је управо одвојеност реалног живота и политичких странака на крају крајева довела до тога да "чак људи, који су ватрени ЛДП-овци гласају за Тому Николића".

"Николић је као председник Србије најбољи показатељ докле доведе тај будаласти, стерилни и јалови инат када оде у своју екстерму фазу. Ето то је сада то. Јесте ли за то гласали? Сад наједном нико није гласао. Одједном сви тврде `требало их је казнити, али не баш толико` превиђајући тиме одговорности за сопствени поступак", рекао је Чанак.

На питање шта се то догодило са интелектуланом елитом на минулим изборима и зашто се она дистанцирала и одметнула од политике коју је ранијих година отворено подржавала, Чанак је оценио да се ради о синдрому познатом као "гнев изневерене љубавнице".

"У тај тип интелектуалног поштења који се заснива на добрим или лошим односима са политичким елитама не верујем. Лично мислим да је ово био у великој мери гнев изневерене љубавнице, а не принципијелни интелектуални став", истакао је Чанак и нагласио да би "страшно волео да види да ти интелектулано увређени сада стану иза својих дела и кажу да су управо желели ово што се догодило".

"Једини који је то рекао стварно јесте Весна Пешић. Сада је треба поново питати да ли она и даље стоји иза тога да је боље за Србију да председник буде Томислав Николић или Борис Тадић. То није питање укуса, већ курса евра", поновио је Чанак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара