Читај ми!

Приштина тражи затварање канцеларије УН

Косовска влада затражила од мисије УН да у року од две недеље затвори Канцеларију на северу. Приштина је раније најавила да ће у северном делу Митровице да формира Административну канцеларију, што је наишло на отпор Срба са севера и Владе Србије.

Влада у Приштини затражила је од УНМИК-а да у року од две недеље затвори Канцеларију на северу и своје материјале и надлежности преда Административној канцеларији Владе Косова, пише Коха диторе.

Дневник пише да је такав захтев косовска влада проследила шефу УНМИК-а Фариду Зарифу и да је захтев претходно договорен са Међународном цивилном канцеларијом, амбасадом САД и другим представницима западних држава на Косову.

Према информацијама дневника, у одлучивању о том питању су учествовали и Кфор и Еулекс, који ће пружити подршку Административној канцеларији у северном делу Митровице.

Портпарол УНМИК-а Оливије Салгадо је рекао да је још рано да одговори на то питање. "УНМИК очекује даље разговоре са званичницима Косова и другим факторима", рекао је Салгадо.

Дневник пише да ће, ако буду хтели, у Административној канцеларији за север моћи да се запосле сви Срби који су радили у УНМИК-овој канцеларији, сем оних који су били запослени у "илегалним структурама паралелне општине Митровица" (општине која ради у систему Владе Србије).

На челу Административне канцеларије биће високи званичник из редова српске заједнице који ће бити изабран на конкурсу Министарства администрације локалне самоуправе, наводи лист.

Конкурс је објављен за седам директора и 55 службеника. 

Одлука Владе Косова да у северном делу Митровице формира Административну канцеларију наишла је на отпор представника Срба са севера, али и представника Владе Србије. Ту одлуку Приштине јавно је подржао амбасадор САД на Косову Кристофер Дел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара