Читај ми!

Николић поднео оставку у СНС-у

Томислав Николић поднео оставку на функцију председника Српске напредне странке, јер "жели да буде председник свих грађана". Николић најавио да ће мандат за састављање нове владе понудити напредњацима.

Новоизабрани председник Србије Томислав Николић поднео је оставку на функцију председника Српске напредне странке, јер, како је рекао жели да буде председник свих грађана. Николић је најавио и да ће мандат за састављање нове владе понудити напредњацима.

"Ја ћу вам понудити мандат, а ви гледајте да га искористите, а ако га ви не искористите даћу га у лошије руке", рекао је Николић на седници Главног одбора СНС-а.

Николић је рекао да странку "пуна срца" на управљање до Конгреса напредњака оставља заменику председника СНС-а Александру Вучићу.

"Једино демократски и цивилизовано и једино поштено је да будем председник свих грађана", рекао је Николић.

Николић је члановима Главног одбора странке поручио да не очекују да он више доноси одлуке, кадровска решења, стратегију, али да могу да од њега очекују савете. 

Након седнице Главног одбора, Николић је најавио да ће тражити да његова инаугурација буде најкасније до 1. јуна, а да ће његова прва званична посета бити Бриселу 12. јуна.

Николић је рекао да ће у понедељак 28. маја имати састанак са председницом још увек актуелног сазива Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић и да ће на том састанку тражити да положи заклетву најкасније до следећег петка, 1. јуна.

Према његовим речима, у Москви ће, где путује сутра, последњи пут боравити у име СНС-а.

Одговарајући на питања о формирању владе, Николић је рекао да лидер Демократске странке Борис Тадић треба што пре да одлучи и саопшти јавности да ли ће бити премијер, а да ће он мандат дати ономе ко обезбеди парламентарну већину.

"Желим да сарађујем са изабраном владом Србије, а поверићу мандат ономе ко ће обезбедити већину", рекао је Николић.

"Понудио сам Тадићу пријатељство"

Николић је рекао да се састао са лидером Демократске странке Борисом Тадићем и да је са њим, како је навео, разговарао о свему и понудио му пријатељство.

"Видео сам се са Тадићем пре неки дан. О свему смо разговарали", рекао је Николић.

"До априла 2010. имали смо пријатељство. Поново сам му понудио пријатељство да постигнемо консензус о Косову и да се макар једном месечно састајемо као некад", рекао је Николић и додао да са Тадићем није разговарао о влади СНС-ДС.

Коментаришући изјаву лидера социјалиста Ивице Дачића, да ДС и СНС разговарају о формирању владе, Николић је одговорио да Дачић "тврди пазар", као и да се са њим чуо и да су разговарали, али да тема није била влада.

Када се у медијима помиње велика коалиција СНС, ДС, СПС поставља се питање, како је навео Николић, зашто би уопште ту требао СПС, будући да ДС и СНС заједно имају 140 посланика.

Говорећи о евентуалној сарадњи са ДС и стварању коалиције, Николић је рекао да то "није реална прича", али да СНС сада има своје руководство, које ће одлучивати о евентуалним коалицијама.

Нови председник Србије је поручио да нема времена за губљење у вези са формирањем владе и позвао политичаре да се "уозбиље" како би могао да повери премијерски мандат било ономе ко састави владу или најачој странци - СНС.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара