Читај ми!

Лајчак: ЕУ очекује брзо формирање владе

Европска унија очекује брзо формирање Владе Србије чији ће приоритет бити европске интеграције и спровођење реформи, рекао Мирослав Лајчак. Изасланик високе представнице ЕУ Кетрин Ештон разговарао у Београду са представницима највећих политичких странака.

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је у Београду да Европска унија очекује брзо формирање Владе Србије чији ће приоритет бити европске интеграције и која ће имати амбицију и снагу да спроводи реформе.

Лајчак је рекао да је главни циљ његове данашње посете Београду да се упозна са тренутном политичком ситуацијом у Србији после другог круга председничких избора и додао да ће те утиске пренети партнерима у ЕУ.

Шеф словачке дипломатије рекао је да је новоизабраном председнику Србије Томиславу Николићу предао позив да посети Брисел. Према његовим речима, Николић му је обећао да ће после инаугурације за председника прво отпутовати у седиште Европске уније.

Мирослав Лајчак, који је у Београд дошао и као изасланик високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, разговарао је са представницима политичких партија. Поред Николића, Лајчак се састао и са потпредседником ДС-а Драганом Шутановцем, лидером СПС-а Ивицом Дачићем и министром спољних послова Вуком Јеремићем.

Новоизабрани председник и лидер СНС-а се у разговору са Лајчаком заложио за брзо формирање владе и рекао да ће инсистирати на наставку европског пута Србије.

У саопштењу СНС-а наводи се да је Лајчак Николићу честитао победу на изборима и пожелео му сваку срећу у даљем раду.

Томислав Николић рекао је да се залаже за брзо формирање нове Владе Републике Србије, која ће имати задатак да се што пре ухвати укоштац са проблемима са којима се грађани данас суочавају.

Наставак европског пута

Како се наглашава у саопштењу, Николић је истакао да ће у свом раду посебно инсистирати на наставку европског пута Србије, на стварању националног консензуса за решење проблема Косова и Метохије, борби против корупције и криминала, а пружаће сваку потребну помоћ Влади Србије при стварању нових радних места.

Николић је госту саопштио да ће му циљ бити стабилизација економских и социјалних прилика, како би Србија могла да постане нормална и модерна европска земља, наводи се у саопштењу напредњака.

Посету Београду Лајчак је започео сусретом са лидером СПС-а Ивицом Дачићем, који га је обавестио да његова странка и коалиција са ПУПС-ом и ЈС-ом инсистирају на формирању владе са Демократском странком.

"Истакао сам да СПС и наша коалиција са ПУПС-ом и ЈС-ом инсистира на брзом конституисању новоизабраних органа власти и брзом договору о формирању нове владе, на основу већ постигнутог начелног договора са Демократском странком", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је са Лајчаком детаљно разговарао о политичкој ситуацији у Србији насталој после парламентарних и председничких избора.

Лајчак се током поподнева састао и са Драганом Шутановцем са којим је, између осталог, разговарао и о наставку процеса европских интеграција Србије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара