Читај ми!

Лопта у дворишту СНС-а и ДС-а

Србија је још далеко од формирања владе. Погрешан је утисак да се за то чека одлука СПС-а, рекао лидер СПС-а Ивица Дачић. Лопта је, заправо, у дворишту ДС-а и СНС-а, односно Бориса Тадића и Томислава Николића, навео Дачић.

Лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија још далеко од формирања владе, да је погрешан утисак да се за то чека одлука СПС-а и да је "лопта заправо у дворишту ДС-а и СНС-а, односно Бориса Тадића и Томислава Николића".

Дачић је новинарима у Центру "Сава" рекао да је СПС спреман да учествује у стратешком партнерству поштујући изборни резултат, али да пре тога треба да им кажу на који начин.

"Нити је са ДС-ом и Тадићем до краја затворена прича, нити је ДС одредио свог кандидата за премијера, нити је прецизирао ко би чинио ту парламентарну већину, а с друге стране ни СНС није изразио било какав захтев за формирањем парламентарне већине", навео је Дачић.

Он је поручио да ДС прво треба да одлучи да ли ће у власт или у опозицију, ко ће бити премијер, да ли ће да праве коалицију са СПС-ом или са СНС-ом и нагласио да на та питања још нема одговора.

Лидер СПС-а рекао је и да две највеће партије треба да кажу да ли желе са социјалистима или желе међусобну коалицију.

"Ако је желе, спремни смо да одемо у опозицију. У сваком случају, апелујем да се разговори убрзају и влада формира што пре. Ми имамо начелни договор са ДС-ом, односно са Борисом Тадићем, али свака партија из наше коалције имаће свој посланички клуб, а самим тим и право на сопствену одлуку", поручио је Дачић.

Дачић је рекао и да ни са једном од две највеће странке није разговарао о формирању владе, већ о изборном разултату.

"Да не буде дилеме и да се не би сваки дан спекулисало о наводним сатницама мојих разговора са ДС-ом и СНС-ом, ја нисам (Марти) Ахтисари да вршим шатл дипломатију. И са једнима и са другима сам разговарао поводом изборних резулатата, али не и о формирању владе. Ја не тргујем, хоћу да учествујем у договору, али да видим прво каквом", поручио је Дачић.

Према његовим речима, питања о којима се ових дана говори у јавности су питања за две највеће странке, а не за СПС, пошто су они освојили највећи број гласова, иако недовољан да сами формирају Владу.

Дачић сматра да се мора пажљиво, али што пре, приступити конституисању парламента, посланичких клубова и других органа власти и истиче да је све то дуг процес.

"Још смо далеко од формирања владе", истакао је Дачић, који је најавио да ће током викенда Главни одбор СПС-а разговарати детаљније о питањима у вези са формирањем владе.

Дачић је поновио и да за СПС нису главна персонална решења, нити хоће ли имати премијера, већ суштинска питања. "Сигурно нећемо ући у владу која ће заступати економску политику неолиберазлизма", казао је Дачић, нагласивши да постоје непринципијелне коалиције, као и оне које су у државном интересу.

"Само у таквим би СПС, који не затеже око владе, учествовао", закључио је Дачић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара