Читај ми!

ЕУ спремна за сарадњу са Николићем

За нас је Србија кључни чинилац у региону и желимо да она постане чланица ЕУ, каже генерални директор за проширење Стефано Санино. Ми смо спремни да радимо са Томиславом Николићем, уверени да ће он наставити европским путем, рекао је Санино.

Европска комисија је спемна да сарађује са новим председником Србије Томиславом Николићем, јер је уверена да Николић жели да Србија иде даље европским путем, а Комисија се не залаже за "велику владину коалицију" у Србији јер је то ствар њених политичких вођа.

То је данас, у Бриселу, изјавио генерални директор за проширење у Европској комисији Стефано Санино, нагласивши да "све што тражимо од овог процеса, јесте да влада и руководство, јер говоримо и о председнику, и даље имају за циљ укључивање у Европску унију".

"За нас је Србија кључни чинилац у региону и желимо да она постане чланица Европске уније", предочио је Санино, који је оповргао тврдње да се Комисија у Бриселу залаже за "велику коалицију" ДС и СНС у Србији.

"Тип владе и тип коалиције одговорност је политичких лидера у земљи, и тако то и треба да остане, а ми свакако не подржавамо ниједну одређену, било велику, било малу, формацију или коалицију", рекао је Санино, одговарајући на питања неколицини бриселских дописника после представљања извештаја Европске комисије о спремности Црне Горе да почне преговоре о чланству с ЕУ.

Замољен да каже да ли је ЕУ била разочарана што за председника није изабран првак ДС Борис Тадић, Санино је узвратио да је "председник Николић однео убедљиву победу у Србији, чиме је исказана воља грађана Србије коју ми поштујемо... а да ли се нама неко 'свиђа' или не, то уопште није тема".

"Ми смо спремни и вољни да радимо са Томиславом Николићем, као што смо радили са претходном влашћу и уверени смо да ће, баш као што је и сам рекао у првом говору после проглашене изборне победе, он наставити европским путем", објаснио је директор за проширење у Комисији ЕУ.

И, како је нагласио, "немамо никаквог разлога да сумњамо у његове речи, јер док је још био лидер СНС-а, био је у редовној вези с комесаром Штефаном Филеом и то и у Београду и у Бриселу, ми га познајемо и немамо никаквог разлога да будемо подозриви", рекао је Санино.

На питање како ће се ови избори одразити на развој односа Београда и Приштине, високи званичник Европске комисије је одговорио: "Не бојим се демократије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара