Читај ми!

Коалициона формула за владу

Договор о влади треба постићи што пре, поручују демократе. Дачић преговара у име социјалиста, а у ПУПС-у кажу да одлучују самостално. Аналитичари, међутим, најчешће као могуће решење помињу кохабитацију - Николић председник, Тадић премијер.

20.10 - Председник СПС-а Ивица Дачић апеловао да се преговори о формирању нове Владе убрзају и нагласио да ни ДС ни СНС до сада нису водили разговоре са социјалистима.

Ко ће формирати нову владу у Србији, и четврти дан после другог круга председничких избора, само се нагађа. Иако званичних разговора још нема, иза затворених врата се преговара и све су карте отворене. У две највеће партије, Демократској странци и Српској напредној странци, детаље још не износе.

Да ли кабинет Мирка Цветковића броји своје задње дане или ће у Немањиној остати до почетка септембра још се само нагађа. Страначким преговарачима закон даје три месеца да заврше тај посао.

Из странке Бориса Тадића кажу да је због стабилности државе важно да договор о новој влади буде постигнут што пре и да будући премијер буде јака политичка личност с великим кредибилитетом и снагом да води владу.

Функционерка Демократске странке Нада Колунџија каже да, према њеном дубоком уверењу, коалиција ДС-а и СНС-а није најсрећније решење.

На питање да ли је то могуће решење, Колунџија каже да "у политици ретко кад можете да кажете да је нешто апсолутно немогуће решење".

То зна и Ивица Дачић. У његовој партији већ три дана тврде да су привржени демократама, али и да разговори још нису званично почели.

Потпредседник СПС-а Милутин Мркоњић рекао је да пуно овлашћење има Ивица Дачић. "Он је сјајан млади политичар, можда најбољи данас у држави. Према томе, он ће то успешно да заврши до краја".

Нико не преговара осим Дачића, каже Мркоњић и додаје да га не интересује са ким Дачић преговара.

"Ја само гледам инфраструктуру још ових 15-20 дана", навео је Мркоњић.

Борис Тадић је прихватљив премијер свим лидерима из тројне коалиције социјалиста, пензионера и Јединствене Србије. И док Драган Марковић најављује да ће више детаља око формирања владе бити већ сутра, у ПУПС-у кажу да ће одлучивати самостално.

"Ни на ког нисмо пренели овлашћења да разговара у наше име, никога нисмо овластили. Органи ПУПС-а ће потпуно самостално одлучивати када, како и са ким и да ли ће уопште чинити владајућу коалицију", навео је потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић.

Аналитичари најчешће као могуће решење помињу кохабитацију – Николић председник, Тадић премијер.

Политиколог Цвијетин Миливојевић каже да је кохабитација изборна воља грађана и да није смртна пресуда.

"У Србији смо имали кохабитацију Коштуница–Ђинђић, која је сасвим добро функционисала, док се нису мале странке упетљале. Имали смо кохабитацију Милутиновић–Ђинђић, па смо имали кохабитацију Коштуница–Тадић. Ако мене лично питате, опција са Борисом Тадићем као премијером није лоша, јер је он и водио ову владу и то врло успешно", навео је Миливојевић.

Из партије чији се председник сели на Андрићев венац, а која ће имати највише посланика у српском Парламенту још не истрчавају у јавност.

Више детаља казаће, поручују, после седнице Председништва странке, на којој ће Томислав Николић поднети оставку на функцију страначког вође. На том месту највероватније ће га заменити Александар Вучић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара