Читај ми!

Дачић: Пуцањ у заједнички живот

Напад на полицијски пункт у Добросину је пуцањ у заједнички живот, рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић приликом обиласка полицијског пункта у Добросину, који је нападнут пре два дана. Очекујем да међународне снаге на Косову реагују, истакао Дачић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је да је напад на полицијско одељење Добросин полицијске станице у Бујановцу пуцањ у заједнички живот и затражио реакцију међународне заједнице и међународних снага на Косову и Метохији.

"Ово је пример драстичног кршења свих споразума са међународном заједницом у вези са административном линијом. Очекујем да међународне снаге на Космету реагују. Инсистирам да заједно покушамо да пронађемо трагове који би упутили на извршиоце", рекао је Дачић поводом напада који се догодио пре две ноћи недалеко од административне границе на поручују села Стублин у општини Гњилане.

У нападу нико није повређен, а с обзиром на то да су се у полицијском објекту у Добросину налазила четири полицијска службеника, два српске и два албанске националности, Дачић је оценио да то није био само напад на полицију Србије, већ "пуцањ у заједнички живот".

Министар Дачић је рекао да очекује да припадници међунународне заједнице реагују, као што су, како је подсетио, "жестоко реаговали" када су ухапшени припадници Косовске полицијске службе који су прешли администативну линију.

Он је, такође, инситрирао на присутности мултиетничких полицијских снага на том подручују.

"Заједнички интерес нам је мир и безбедност. Желимо да што више Албанца учествује у полицијској служби на тој територији. Намера нам је мултиетничка полиција и због борбе против организованог криминала", навео је Дачић.

Министар Дачић је поручио да се интензивно ради на проналажењу трагова који ће указати на починиоце тог дела, додавши да сматра очигледним да је реч о онима који нису желели "само да испале по који хитац", већ да је "циљ био да се ликвидирају полицијски службеници које је само срећа спасла".

"Очигледно је да није реч о аматерима, већ о искусним и обучаваним особама", оценио је Дачић и додао да је оправдана сумња да је циљ напада био покушај изазивања  дестабилизације безбедносне ситуације у том делу Србије.

"Максималну пажњу морамо да усмеримо ка сваком евентуалном наредном покушају овакве врсте дестабилизације", рекао је Дачић који је поновио да и представници међународне заједнице на Косову морају да обаве свој део посла, јер је њима лакше да обаве увиђај са друге стране административне линије.

Неопходно побољшати услове за рад полиције

"Уверен сам да ћемо заједничким снагама доћи до података и јасних чињеница о чему је и о коме тачно реч", рекао је Дачић и додао да ће се радити на побољшању услова у којима полиција обавља дужности на том подручују.

Према његовим речима, проблем представља што се сваки рад на побољшању услова може тумачити као покушај Србије да прави неке граничне јединице.

"У сваком случају, полиција треба да одговори на сваки напад, да заштити себе, животе својих људи", рекао је Дачић.

Он сматра да споразум са међународном заједницом не функционише добро и да га је Србија прихватила, како је рекао, углавном "јер нисмо имали друге".

"Какви су то споразуми који су увек на страни Албанаца и не штите довољно Србе",  упитао је Дачић.

Дачић је полицијски пункт у Добросину обишао са сарадницима, директором полиције Милорадом Вељовићем, командатном Жандармерије Братиславом Дикићем, а разговарао је и са полицајцима који су те ноћи нападнути.

Непосредно уочи доласка министра Дачића, нападнути пункт обишла је мешовита комисија у којој су, поред припадника српске војске и полиције, били и представници Кфора и Еулекса.

Напад на пункт у Добросину је трећи напад на тај пункт у периоду од 1999. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије