Читај ми!

Буквар Велике Албаније

Поводом стогодишњице независности Албаније у Призрену промовисан заједнички буквар за ђаке на Косову и у Албанији. Бериша и Тачи говорили о "идеалу уједињења".

Ђаци који похађају наставу на албанском језику на Косову и у Албанији убудуће ће користити заједнички буквар (Абетаре). Промоција буквара одржана је у Призрену поводом стогодишњице независности Албаније.

Промовисању заједничког буквара у Спортском центру у Призрену присуствовали су премијер Албаније Саљи Бериша, косовска председница Атифете Јахјага и косовски премијер Хашим Тачи.

Бериша сматра да је заједнички буквар "врхунско научно дело које се поклања албанској нацији", а Тачи да је данашњи дан од историјског значаја за албански народ.

"Данас је историјски дан за албанску националну културу. Данас представљамо заједнички буквар. Ово је историјско достигнуће, први заједнички буквар за Албанију и Косово", истакао је Тачи.

"Нисмо се случајно окупили данас у Призрену. Где год да живе Албанци, њихова душа је овде са нама, у Призрену, уз заједнички буквар. Данас смо се окупили у духовном центру Албанаца, у граду који чува историјске и праведне поруке за уједињење Албаније и Косова у једну државу. Данас промовишемо заједнички буквар", поручио је Тачи.

Како је оценио Тачи, буквар представља победу за све Албанце, јер то може да постигне само један цивилизован народ.

Премијер Албаније Саљи Бериша је, захваљујући ауторима на буквару, оценио да је то врхунско научно достигнуће.

Бериша је рекао деци да треба да знају да овај буквар у себи носи "неугасиви идеал уједињења Албанаца".

Према његовим речима, заједнички буквар представља израз одлучности Албанаца да раде заједно на великом европском пројекту како би изградили велика дела европске цивилизације, али и њихову окренутост миру.

Бериша је из Призрена позвао албанске суседе да се ослободе албанофобије пошто су Албанци, како је рекао, "народ који уме да чува пријатељство".

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије