Читај ми!

План Приштине за север у септембру

Приштинске власти представиће план преговора за север Косова 10. септембра, преноси "Коха диторе". У преговорима неће учествовати тим који је представљао Приштину у дијалогу са Београдом. Приштина на северу неће наћи Србе за дијалог, каже државни секретар Оливер Ивановић.

Косовске власти ће у септембру, када се очекује да буде проглашено окончање надзиране независности, обjавити план дијалога о северном делу Косова, где већински Срби деценију и више одбијају интеграцију у послератни косовски систем, пише Коха диторе.

Приштински лист преноси да план предвиђа консултације са представницима три општине на северу и општине северна Митровица, како би на тај начин почело спровођење Ахтисаријевог плана, а да му се не помиње име.

Извори листа су рекли да ће носиоци ових преговора бити други представници извршне власти Косова, а не преговарачки тим који је представљао Приштину у техничким преговорима са Београдом.

Влада Косова ће план стратегије за север представити 10. септембра, када је у Приштини најављен последњи састанак Међународне управљачке групе .

На том скупу ће искористити присуство званичника 25 земаља чланица Међународне управљачке групе како би представили план преговора за север Косова. Очекује се да неколико дана касније почну преговори, тврде извори листа.

Као резултат представљања плана, земље које подржавају независност Косова и које су део Међународне управљачке групе, донеће одлуку о окончавању надгледања независности.

На тај начин ће, према писању листа, Влада Косова испунити још један критеријум који је Европска унија тражила у Извештају о напредовању, међу којима је и представљање стратегије за север.

Ивановић: Приштина неће наћи Србе за дијалог

Реагујући на писање приштинских медија, државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да Приштина мора бити свесна да и идеални план за интеграцију севера Косова неће бити прихватљив ни за Србе ни за Београд, уколико се пре тога кроз дијалог не дође до конкретног договора о статусу Косова и севера.

"Приштина је свесна да не може имати утицај и суверенитет на северу и под притиском делова међународне заједнице лансира нови план, али мора бити свесна какав год план понудила, макар и најбољи, идеалан, Срби и Србија га неће прихватити", казао је Ивановић за агенцију Бета.

"Апсолутно сам сигуран да представнике Срба на северу за тако нешто неће наћи", навео је Ивановић.

Приштина лансирањем планова за интеграцију севера жури не би ли побољшала позицију пре него што дође до преговора, оценио је Ивановић.

"Приштина је схватила да је акцијом од 25. јула (слања специјалних јединица на север у циљу преузимања прелаза) повукла окидач решавања проблема севера, из тога разлога сада жури да лансира планова не би ли побољшала своју позицију пре него што до практичних преговора дође", навео је Ивановић.

Јакшић: Решавање проблема севера не може бити одвојено

Потпредседник Скупштине Заједнице општина Косова и Метохије Марко Јакшић изјавио је данас да Срби не могу да решавају свој статус ни на северу ни на југу Косова у одвојеним дијалозима, већ да ти разговори морају да се воде само у оквиру преговора Београда и Приштине.

"Једини прави преговори су оно што нуди Резолуција 1244 у СБ и у оквиру њих може да се решава статус Косова и Метохије, а не статус Срба на северу", рекао је Јакшић који је функционер Демократске странке Србије.

Према речима Јакшића, на тај начин би се имплицирало да је Косово посебна држава "те да сада са својим поданицима на северу мора да уређује статус, што, пре свега, није у складу са Уставом Србије и њеним државним интересима".

Јакшић је оценио и да преговори Београда и Приштине треба да се изместе у Савет Безбедности УН јер су досадашњи, вођени у Бриселу били на штету Срба.

"Тих разговора о северу не би требало да буде и једино би могли да их воде представници Београда и Приштине у СБ УН", казао је он.

Пантић: Нема разговора са косовским институцијама

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић (СНС) рекао је данас да Срби са севера Косова неће преговарати са непризнатим косовским институцијама, већ да такве разговоре треба да воде српски државни органи.

Пантић је за агенцију Бета казао да Срби са севера Косова неће подржати план за север који најављује Влада Косова за 10. септембар.

Како пише косовска штампа, после представљања плана требало би да уследе преговори са представницима Срба са севера, а Београд би у тај дијалог био укључен тек пред крај.

Пантић је навео да су грађани са севера Косова и Метохије 15. фебруара на референдуму рекли да не желе албанске институције већ ће остати у систему државе Србије.

Миловић: О северу Косова када и о осталим темама

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је данас да није упознат са планом за север Косова који за септембар најављују власти у Приштини, али да о том проблему не треба разговарати одвојено од других питања у Покрајини.

Миловић је за агенцију Бета рекао да је његов став да о свим питањима треба разговарати, али да ће се о плану изјаснити када буде упознат са детаљима и ако за евентуалне разговоре буде добио сагласност Скупштине општине.

"О свим питањима свој став мора да заузме најпре Скупштина општине, а ја ћу као председник, ако тада будем на тој функцији, заступати одлуке одборника", рекао је Миловић и додао да је неприхватљиво да се разговара само о статусу севера Косова и Метохије као да су сва друга питања решена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије