Читај ми!

Јеремић: Дубок траг Несврстаних

Србија ће наставити сарадњу са Покретом несврстаних, изјавио Вук Јеремић другог дана састанка Координационог бироа тог покрета у египатском летовалишту Шарм ел Шеик. Наша историја у оквиру Покрета несврстаних оставила је дубок траг на начин на који Србија води спољну политику, истакао шеф српске дипломатије.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да ће Србија наставити сарадњу са Покретом несврстаних, јер снажно верује да међународна стабилност и напредак не могу бити учвршћени без узимања у обзир ставова већег дела "глобалне породице нација".

"То је наш избор, као мале и мирољубиве земље опредељене да има достојанствену улогу у свету", рекао је Јеремић на министарском састанку Координационог бироа Покрета несврстаних у египатском летовалишту Шарм ел Шеик.

Шеф српске дипломатије истакао је да је поштовање основних принципа Повеље УН од суштинске важности у суочавању са многобројним изазовима.

"То морају да прихвате све државе посвећене миру, социјалној правди и праведном развоју целог човечанства, без обзира на то да ли су чланице Покрета несврстаних или не", указао је Јеремић.

Подсећајући да је Србија једна од земаља оснивача Покрета несврстаних, Јеремић је навео да је и једина европска земља са дугом традицијом ангажовања у развијеном свету, заснованом искључиво на наслеђу пријатељства, солидарности и помоћи у антиколонијалној борби.

"Наша историја у оквиру Покрета несврстаних оставила је посебно дубок траг на начин на који Србија води спољну политику", истакао је Јеремић.

Јеремић је навео да је подршка Србије основним принципима Покрета видљива и кроз начин на који је земља доследно гласала по питању различитих тема које су од значаја за тај покрет, укључујући палестинско питање.

"Још један вид наше солидарности јесте и одлука да наставимо да ширимо програм стипендирања 'Свет у Србији' који сваке године омогућава стотинама младих из земаља Покрета несврстаних да студирају на Београдском универзитету", поручио је Јеремић.

Јеремић је обећао да ће имати великог поштовања за вредности тог покрета ако постане председник Генералне скупштине Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво