Читај ми!

Политичари о Дану победе

Бранећи земљу, бранили смо Европу и то нико не сме заборавити, изјавио председник СПС-а Ивица Дачић поводом Дана победе над фашизмом. Антифашистичка традиција је најчвршћа и једина сигурна веза наше земље са остатком Европе, поручио лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Србија је у Другом светском рату поднела велике жртве у борби против фашизма, рекао је, поводом Дана победе над фашизмом 9. маја, председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

"Бранећи земљу, бранили смо Европу и то нико не сме заборавити. То је порука коју желим да пошаљем и нашем народу и целом свету", рекао је Дачић на седници Градског одбора СПС-а у Београду.

Србија је, као део европске нације, жртвом у Другом светском рату показала истинско слободољубиво опредељење, истако је он.

"У нашој земљи историја се може заборавити, али се не може избрисати гумицом. Ову земљу су ослобађали припадници Народне ослободилачке војске и партизани", рекао је Дачић и додао да се мора исправити неправда према партизанском покрету.

"У Београду не постоји улица која би се звала по команданту наше војске која је ослободила Београд, Пеку Дапчевићу", рекао је Дачић и поручио да коалиција коју он предводи неће учествовати у ревизији историје.

"Никаква накнадна ревизија историје неће допринети историјском очишћењу српског народа. Нико у Европи није рехабилитовао оне који су служили Хитлеру. Ми желимо да рехабилитујемо оне који су били Хитлерова влада, а очекујемо да наше друштво буде ослобођено од неофашистичких организација", додао је Дачић и завршио говор поздравом "Смрт фашизму, слобода народу".

Председник Градског одбора СПС-а Александар Антић је навео да Београд треба да буде поносан на антифашистичку прошлост. "Београд треба да буде поносан на антифашистичку прошлост и ту традицију треба да преносимо генерацијама које долазе", рекао је Антић који је и председник Скупштине града.

Јовановић: Антифашизам темељ модерне Европе

Лидер Либерално - демократске партије Чедомир Јовановић рекао је да су антифашистичке вредности и солидарност прогресивних снага темељи модерне и мирне Европе.

"Због тога Дан победе, који се прославља и као Дан Европе, треба да буде велики празник и за нашу земљу", истакао је Јовановић.

За ЛДП је то важно питање, нарочито у осетљивим историјским и политичким тренуцима у којима се наше друштво налази, навео је Јовановић у писаној изјави.

"Друштво се мучи да пронађе ефикасан и брз начин да ухвати корак модернизације и да се, у својој европској будућности, веже за оне вредности које би нас ујединиле са Европом 21. века", оценио је Јовановић.

Према његовим речима, антифашистичка традиција је најчвршћа и једина сигурна веза наше земље са остатком Европе и зато је морамо чувати и јачати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво