Читај ми!

Дежер: ЕУ наставља проширење

Европска унија жели да настави путем проширења, а Србија је увек била део европске културе, поручио шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер. Сада можемо да гледамо у будућност, пошто су проевропске странке добиле велику већину гласова, истакао Дежер.

Порука Европске уније Србији и свима на Балкану је да Унија жели да настави путем проширења, а Србија је одувек била део европске културе, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер на скупу поводом Дана Европе.

"Сада је потребно гледати у будућност и желимо да се крећемо напред, као и грађани који су то рекли на изборима у великој већини, јер ће у парламенту велику већину чинити странке које су за улазак Србије у ЕУ, а оне које се томе противе су маргинализоване или нису ушле у парламент", рекао је Дежер.

Дежер је на питање да ли је Србија усвојила европске стандарде одговорио да је јасно да су у последње три, четири године учињени веома важни кораци у области европских интеграција, као што су укидање виза, јачање трговинских веза и добијање статуса кандидата.

Амбасадор ЕУ у Србији је подсетио да је данас почела манифестација "Европска недеља" која ће трајати 12 дана.

"Срећни смо што славимо 62. годишњицу Шуманове декларације која је била темељ за Европску унију, и тада су уједињење Европе започеле Француска и Немачка, а данас ЕУ има 27 чланица, док ће их од следеће године бити 28, када уђе и Хрватска. Порука Србији и свима на Балкану је да ЕУ жели да настави тим путем и зато и славимо Еворпску недељу", рекао је Дежер.

Према његовим речима у оквиру манифестације ће бити одржан филмски фестивал, а у Сремској Митровици биће одржане дечије олимпијске игре, пошто је 2012. година Олимпијаде.

"Имаћемо и програме посвећене старијим генерацијама и дискусије о међугенерацијској солидарности и раду после 60 или 65 године, јер су то важне теме, с обзиром да су наше заједнице све старије и морамо да антиципирамо будуће проблеме и спроводимо структурне реформе", рекао је Дежер.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво