Читај ми!

Договор са ОЕБС-ом за регуларне изборе

Споразум постигнут са представницима ОЕБС-а, о организовању избора на Космету, омогућио пуну регуларност изборног процеса, каже министар Горан Богдановић. Број бирачких места смањен је искључиво због безбедности.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић сматра да је договор са представницима ОЕБС-а о организовању избора на Косову омогућио пуну регуларност изборног процеса.

Богдановић је за митровички Радио "Контакт плус" рекао да је договором са ОЕБС-ом омогућено да грађани на Косову гласају на изборима 6. маја и да је тиме обезбеђена пуна регуларност изборног процеса.

Смањење броја бирачких места не би требало да буни косовске Србе јер су многа бирачка места спојена искључиво из безбедносних разлога, рекао је Богдановић.

"Споразум са ОЕБС-ом нам даје шансу да изборе спроведемо у миру и поштовање овог договора је од суштинске важности како би избори у Покрајини протекли безбедно. Мислим да је најважније то што ће се гласати на Косову и Метохији", рекао је Богдановић.

Богдановић је додао и да не очекује веће инциденте наредних дана и током избора, нарочито након што је Кфор појачао своје присуство у Покрајини. Ипак, Србима поручује да не смеју наседати на било који вид провокација.

Министар за КиМ је поновио да је одржавање локалних избора у две општине на северу Косова кршење Резолуције 1244 СБ УН и да Србија не стоји иза организације тих избора.

"Више сам него сигуран да било ко да дође на власт након одржавања избора не може прихватити резултате локалних избора у две општине на северу Косова, тим пре јер у том процесу не учествују две најјаче партије", рекао је Богдановић.

Државни секретар Оливер Ивановић демантовао је наводе косовске владе да је ОЕБС преузео на себе организацију гласања на Косову и Метохији. ОЕБС ће надзирати гласање на парламентарним и председничким изборима, али организатор је Републичка изборна комисија.

Представници ОЕБС-а биће у бирачким одборима али на гласачким местима неће бити никаквих амблема те међународне организације која, како је рекао, "само има улогу да надзире изборе и даје нам логистичку подршку".

На Косову и Метохији биће отворено 90 бирачких места на 28 локација за парламентарне и председничке изборе у недељу, 6. маја.

Бирачка места и локације одређене су уз сагласност ОЕБС.

Договор са ОЕБС-ом о спровођењу избора на Косову поздравила је и висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

"Поздрављам договор о одржавању избора и изражавам дивљење и пуну подршку ОЕБС који ће помоћи да се парламентарни и председнички избори спроведу", навела је Ештон у саопштењу достављеном медијима.

Висока представница ЕУ позвала је Приштину и Београд да сарађују са ОЕБС-ом и да се суздрже од потеза који би могли да доведу до повећања напетости.

Еулекс ће пажљиво пратити ове изборе и вршити свој мандат уз тесну сарадњу са локалним И међународним организацијама, пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се