Читај ми!

Синдикати и политика

Синдикати су разједињени, али сви сматрају да појединачно немају шансе да помогну радницима и да због тога морају ући у Скупштину Србије.

Права радника у Србији, иако их формално штите синдикати, константно се крше, утврдио је заштитник грађана. Најчешће им се не плаћа прековремени рад и не дозвољава недељни и годишњи одмор.

Поред пољопривредника, пензионера, адвоката, глумаца, можда ће и синдикати после избора имати своје представнике у парламенту. Ако уђу у Скупштину, Самостални синдикат тражиће оснивање Судова рада зато што кажу да радни спорови од којих зависи егзистенција радника и њхових породица, трају и до 20 година.

"Оно што би било неопходно када су запослени у питању то је да се установе судови рада и ту ће сигурно бити доста иницијатива са стране синдиката", каже Славица Савић из Самосталног синдиката Србије. 

Улазак неколико синдикалаца у парламент неће одмах битно променити положај радника, али ће се њихов глас даље чути, кажу у Асоцијацији слободних и независних синдиката.

"Имаћемо могућност да на време имамо информацију па да покретањем радника и организовањем штрајкова и протеста спречимо доношење неких закона који по нашем интересу неће бити у интересу радника", каже Ранка Савић из АСНС-а.

Синдикати су разједињени, али сви сматрају да појединачно немају шансе да помогну радницима и да због тога морају ући у Скупштину. Западна искуства говоре да су неке левичарске политичке партије одлучиле да најмање 20 одсто посланика буде из синдиката.

"Тек оног тренутка када синдикати буду заједнички наступили, када буду заједнички имали неке своје кандидате, да буду заједнички на једној листи, онда можемо очекивати да ће ти представници синдиката у парламенту моћи нешто да ураде за раднике", каже Жељко Веселиновић из Уједињених синдиката Србије Слога.

Незванично се процењује да око пола милиона људи ради на црно, што послодавцима омогућава да уцењују раднике. Држава делимично толерише кршења синдикалних права.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се