Читај ми!

Филе: Хитно до споразума

Косово и Србија морају да дођу до споразума о српским изборима ускоро, рекао комесар за проширење ЕУ Штефан Филе. Нема места одржавању локалних, али треба омогућити председничке и парламентарне изборе, поручује Филе. Приштина поздравила одлуку ОЕБС-а да "олакша гласање" Срба на Косову.

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је да Косово и Србија морају да дођу до споразума о српским изборима ускоро, преноси агенција АНСА.

Филе је, током конференције о регионалној сарадњи на Балкану, истакао да два дана пре избора нема места одржавању српских локалних избора на Косову. "Ипак, потребно је омогућити становницима Косова са правом гласа да учествују на председничким и парламентарним изборима", додао је Филе.

Та могућност предвиђена је споразумом који су закључиле косовске власти, Србија и ОЕБС.

Према речима Филеа, током протекла два дана интензивно се преговарало. "Колико ја знам, дошло се до споразума, мада се о неким тачкама још преговара. Међутим, време нам иситиче", упозорио је Филе.

Филе је напоменуо да је крајњи рок за преговоре померан већ неколико пута.

"Надам се да ће се скоро доћи до званичног договора. То је једни начин, којим би се гарантовала безбедност особљу ОЕБС-а и људи који су укључени у спровођење демократских избора", закључио је Филе.

ОЕБС поздравља могућност гласања на Косову

Председавајући ОЕБС-а, заменик премијера Ирске Имон Гилмор, огласио се данас саопштењем у којем поздравља "споразум о пружању могућности да се на Косову спроведе гласање за предстојеће парламентарне и председничке изборе у Србији".

"Последњих дана био сам у сталном контакту са заинтересованим странама, заједно са генералним секретаром ОЕБС Ламбертом Занијером, охрабрујући их да заузму позитиван приступ", истакао је Гилмор.

Председавајући ОЕБС-а напомиње да је постојала жеља да се на свим нивоима поштује Резолуција УН 1244.

"Веома је важно да се избори одвијају у складу са постигнутим договором и уз пуно поштовање улоге ОЕБС", поручио је Гилмор.

У случају непоштовања договора, ОЕБС задржава право да се повуче, најавио је Гилмор.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер саопштава да су већ почеле припреме за организовање гласачких места, како би бирачи на Косову могли да остваре своје права.

Занијер је позвао да се сви уздрже од провокација и да се омогући гласање на миран и мирољубив начин.

Амбасадори Француске, Италије, Немачке, Велике Британије и САД у Приштини су поздравили постигнуто усаглашавање о дозвољавању ОЕБС-у да омогући гласање грађанима на парламентарним и председничким изборима заказане за 6. мај.

Како истичу амбасадори треба похвалити две стране за показану спремност да обезбеде демократско право грађана.

У заједничком саопштењу амбасадори се захваљују ОЕБС-у за показану спремност у предузимању задатка у тако кратком року, и додају да пружају пуну подршку тиму ОЕБС мисије на Косову.

"Позивамо све грађане да помогну у очувању мира, мирног окружења како би ОЕБС могао да спроведе свој посао у сигурном и мирном окружењу", закључује се у саопштењу амбасадора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се