Читај ми!

Избори на Космету по српским законима

Одржавање избора на Косову уз помоћ ОЕБС-а у у складу са Резолуцијом 1244, каже заменик премијера Ивица Дачић. Постоје информације да албански екстремисти и паравојне формације прете акцијама са циљем ометања избора, рекао Дачић.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да за Србију представља велики успех то што ће се избори на Косову и Метохију одржати по српским законима и уз помоћ ОЕБС-а и поновио да постоје информације да албански екстремисти и паравојне формације прете акцијама с циљем ометања избора.

Дачић је рекао да је алтернатива одлуци Републичке изборне комисије о одржавању избора на КИМ била да се они уопште не одрже "а то би било можда оно што би они (Приштина) највише прижељкивали".

Ивица Дачић је поновио да постоје информације српских и страних служби да не само приштинске власти него и разне екстремне групације Албанаца које нису под контролом Кфора и Еулекса припремају одређене акције с циљем да омету одржавање избора на КИМ.

У оквиру тих акција, како је објаснио министар полиције, били су планирани и физички напади на српска бирачка места, одузимање и паљење бирачког материјала "па чак и хапшења или напади на људе који учествују у бирачким одборима".

Дачић верује да ће, чињеница да ће се избори одржати уз помоћ ОЕБС-а, "представљати једну препреку и брану да до немира не дође".

Министар полиције је рекао да су сазнања о тим акцијама била разлог зашто је Кфор појачао своје присуство на КИМ док је као оне који планирају нападе на Србе навео албанске екстремисте и паравојне формације.

"Реч је о њиховим екстремистима који припадају не само политичким екстремним организацијама него и разним паравојним формацијама које су раније постојале на КИМ и које се увек држе негде у резерви", рекао је Ивица Дачић.

Дачић сматра да се активности тих ектремних и паравојних формације не одвијају без подршке приштинских власти и да су њихове претње представаљале "један притисак на Србе да се избори не одрже".

"Одржавања избора уз помоћ ОЕБС-а, а по српским законима и по Резолуцији 1244 СБ УН, за нас је један велики успех, чак можда и најважније достигнуће у овим изборима када је реч о КиМ", рекао је Дачић.

Дачић је, коментаришићи одлуку РИК-а да ће се гласови са избора на КИМ пребројавати у Рашкој, рекао и да је сигурно да ће у томе учествовати све странке које ће имати своје контроле.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се