Читај ми!

Заједнички против азиланата

Интензивном и принципијелном сарадњом морамо решавати проблем азиланата из Србије у Луксембург, рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић после сусрета са министарком за развојну сарадњу Луксембурга Маријом Хосе Јакобс.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министарка за развојну сарадњу и хуманитарне послове Луксембурга Марија Хосе Јакобс сложили су се да је у решењу проблема азиланата из Србије у Луксембург неопходна принципијелна заједничка сарадња.

"Број особа из Србије које траже азил у европским земљама драстично је повећан управо у Луксембургу. Иако је укупан број тражилаца азила у 2011. смањен за 7.164 лица у односу на 2010. годину, проблем је и даље присутан, а највећи помак у његовом решавању забележен је у Шведској", навео је Дачић у Палати Србије.

Дачић је истакао да државе у које долазе наши азиланти и саме увиђају које су то законске претпоставке које омогућавају злоупотребу права на азил и сада се скраћују рокови од подношења до добијања азила.

Таква ситуација је, према његовим речима, и у Луксембургу где та процедура траје три до шест месеци и где је од 947 захтева политички азил добило само једно лице.

"Веома мали број добија азил управо због тога што је властима у земљама где га траже савршено јасно да је њихов главни мотив економски, а не политички. У Шведској ће се од 1. маја примењивати европска регулатива да свако ко злоупотреби право на азил добије забрану уласка у ту и земље Европске уније две до пет година", рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова је уверен да ће у наредном периоду сарадња на решавању проблема азиланата с Луксембургом бити још конкретнија, наводећи да је неопходна боља контрола граница и борба против организованог криминала на свим нивоима.

Дачић се захвалио због подршке на путу евроинтеграција гошћи из Луксембурга, која је и сама задовољна досадашњом сарадном са српским властима, а свог данашњег домаћина похвалила за "отвореност и искреност".

"У Луксембургу има око 2.200 захтева за азил особа из различитих крајева, што узрокује проблем смештајних капацитета. Потребна су различита финансијска давања тражиоцима азила и у овом тренутку је та помоћ смањена на 25 евра месечно", рекла је Јакобс.

Свесни смо чињенице да је велики број тих лица у тешком економском положају, истакла је Јакобс, додајући да "у партенерству са српском владом тражимо модел како бисмо помогли онима којима је помоћ неопходна".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво