Читај ми!

Нова предизборна провокација Приштине

Начелник Косовског округа Горан Арсић и Новица Живић оптужени су за подривање уставног поретка Косова, тврди Новичин син Дејан, који их је јутрос посетио у полицијској станици у Липљану.

Дејан Живић из Липљана, син Новице Живића који је јуче ухапшен заједно са начелником Косовског округа Гораном Арсићем, посетио је јутрос оца и зета у полицијској станици у Липљану.

Живић каже да је сазнао да они нису оптужени за ремећење јавног реда и мира, како је раније саопштено, већ за подривање уставог поретка Косова и подстицање на изборе, преноси КиМ радио.

Како РТС сазнаје, саслушање Арсића и Живића биће обављено сутра, јер тужилац данас не ради. Саслушање ће бити обавељено у року трајања притвора од 48 сати.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи рекао је да су Арсић и још једна особа српске националности приведени по пријави неких особа које су рекле да их је Арсић уцењивао да изађу на парламентарне изборе у Србији 6. маја.

"Косовски јавни тужилац је одредио притвор Арсићу, јер је он неким лицима претио да ће их српска полиција ухапсити чим пређу у Србију ако не изађу на предстојеће изборе", изјавио је Реџепи.

Међутим, син Новице Живића, каже да те информације нису тачне. Живић је испричао да је његов отац, иначе Арсићев таст, заједно са начелником Косовског округа, јуче био на фудбалској утакмици на којој је играо други Новичин син.

Тада је, како је навео, група младића почела да их провоцира, а онда су и физички насрнули на Арсића, преноси КиМ радио.

"Почели су да их провоцирају на политичкој основи, а онда су Горана и вербално напали. Убрзо је дошла полиција која је саопштила да је добила пријаву да Арсић са својим тастом држи политички скуп у Старом Грацку, што није тачно јер су они посматрали фудбалску утакмицу на којој је играо мој рођени брат. Потом су ухапшени и одведени", испричао је Живић КиМ радију.

Дејан Живић је напоменуо да његов отац Новица ради као секретар Црвеног крста у Липљану и да није политички ангажован, те да су приче о његовим политичким уценама и притисцима чиста лаж. Он тврди да ни Горан Арсић јуче никога није провоцирао.

Београд тржи заштиту за Србе

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је мотив привођења начелника Косовског округа даље заоштавање ситуације на Косову и затражио од међународне заједнице, посебно од Еулекса, да обезбеде заштиту Срба у покрајини.

"Мислим да је крајње време да реагује Еулекс, али и сви релевантни међународни фактори у покрајини како би престала безразложна малтретирања косметских Срба од стране косовске полиције која су последњих месец и по дана учестала", рекао је министар Богдановић.

Министар за КиМ је истакао да разлог за хапшење Горана Арсића није познат и да га нема, а да су мотив и циљ јасни - даље заоштравање ситуације на Косову и Метохији и застрашивање Срба.

Министар је рекао "да је свима јасно какву поруку Приштина шаље када хапси Арсића", који је како је рекао, познат по залагањима за толеранцију, помирење и заједнички суживот Срба и Албанаца.

Богдановић је навео да у последње време Приштина хапшењима, малтретирањима косовских Срба, ратоборном реториком и једностраним потезима охрабрује и подгрева амбиције, пре свега албанских екстремиста провоцирајући насиље и инциденте.

"Недопустиво је да се наоружани албански екстремисти слободно и некажњено шепуре пред камерама, а хапсе Срби само зато што раде у институцијама државе Србије или зато што је некоме пало на памет да треба тако да се опходи према Србима", нагласио је Богдановић.

Према његовим речима, такав однос и понашање Приштине према косметским Србима ствара тензије и чини беспреметним сваки даљи напор у успостављању атмофере поверења и дијалога и решавању спорних питања између две етничке заједнице - Срба и Албанаца.

Богдановић је затражио и састанак са командантом Кфора генералом Ерхардом Древсом, али је портпарол међународних снага Уве Новицки рекао да то таквог састанка неће доћи.

"Командант Кфора нема намеру да присуствује таквом састанку, зато што Кфор, са српским званичницима има контакте искључиво преко специјалне заједничке комисије задужене за имплементацију Војнотехничког споразума коју чине представници Војске Србије и Кфора", рекао је Новицки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво