Читај ми!

НАТО шаље појачања

На Косово ће стићи 550 немачких војника за брзе интервенције, после хитног захтева НАТО-а због бојазни од нове ескалације сукоба уочи одржавања српских избора.

Немачка ће на хитан захтев НАТО-а на Косово упутити снаге за брзу интервенцију, пише у електронском издању немачки недељник Шпигл.

Тај магазин наводи да се НАТО, две седмице уочи избора у Србији, прибојава да би могло доћи до нове ескалације на северу Косова, а Берлин је већ одговорио позитивно на захтев Алијансе.

Немачка на Косово шаље 550 војника из састава резервних оперативних снага, а као појачање на Косово ће отићи и око 150 припадника аустријске војске.

Оперативна команда Бундесвера у Потсдаму касно синоћ, како пише Шпигл, обавестила "групу одабраних савезних посланика" о томе да је Берлин позитивно одговорио на захтев НАТО за слање додатних трупа у састав КФОР-а.

Немачки припадници Кфора су пре само неколико недеља постепено повучени са Косова, где су били премештени у августу прошле године.

Како је најављено, од 1. маја они ће се поново наћи у саставу Кфора.

Контингент се састоји из једне одбрамбене јединице за заштиту од атомског, биолошког и хемијског оружја и артиљеријског батаљона.

Оперативна команда у Потсдаму је, како преноси Шпигл, проценила да "због тренутно непомирљивих позиција Србије и Косова о организовању избора и због већ нестабилне ситуације на северу Косова постоји опасност од ескалације" као и да "постоји знатна опасност сукоба" за читаво Косово.

На Косову је тренутно стационирано око 5.800 војника, од тога 1.300 припадника немачких оружаних снага. Немачки министар одбране Томас де Мезијер је у фебруару ситуацију на Косову оценио као сложену и тренутно незамисливим назвао могуће смањење броја војника Кфора.

Новицки: Део мудрог планирања

Портпарол Кфора Уве Новицки потврдио је да ће на Косову ускоро бити распоређене додатне снаге.

"Други батаљон Оперативних резервних снага (ОРФ) активиран је и ускоро ће бити распоређен на Косову", рекао је Танјугу Новицки.

Уве Новицки је додао да је слање тих снага "део мудрог планирања и позиционирања" како би се осигурало да Кфор располаже неопходним снагама за извршавање свог задатка на Косову.

"Задатак мисије Кфора је да на непристрасан начин очува безбедно и сигурно окружење за све људе на Косову. То радимо већ више од десет година, а то ћемо и наставити", закључио је Новицки.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво