Читај ми!

Одбор за КиМ: Локални избори неопходни

На Косову треба спровести изборе на свим нивоима, у срединама у којима то безбедносни услови дозвољавају, оценила већина чланова Одбора за Косово и Метохију. Другачији став изнео потпредседник Одбора Дејан Раденковић, који сматра да по том питању нико нема право да обмањује грађане.

Већина чланова Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије су на седници, на којој није било кворума, оценили да на Косову треба спровести изборе на свим нивоима, у срединама у којима то безбедносни услови дозвољавају.

"Одржавање избора не зависи од воље неког владиног чиновника, већ од воље српског народа. Математички гледано стечена су оба услова - потребан и довољан - расписани су избори и српски народ жели да гласа", рекао је Драгиша Ђоковић посланик Демократске странке из Косовске Митровице.

Одборник Владимир Милентијевић, члан Демократске странке Србије из Зубиног Потока, истакао је да је Влада Србије јасно показала да јој је из Брисела, Приштине и САД наложено да одустане од избора и да је то прихватила.

"Сасвим је сигурно да ћемо изборе одржати свугде где смо слободни људи. То нам омогућује чињеница да је председница парламента расписала изборе на целој територији земље, да су они у складу са Уставом и законом Србије", рекао је Милентијевић.

Он је поручио да Србима право гласа не могу да ускрате ни министар Горан Богдановић, ни донедавни председник Србије Борис Тадић, нити једна политичка партија.

На седници, којој је присуствовало осам од укупно 17 чланова, председник Одбора Љубомир Краговић рекао је да Срби неће дозволити да остану без права гласа који им држава Србија укида.

"Срби у Бриселу, Лондону, Њујорку имају право гласа, а Срби у Косовској Митровици и Штрпцу немају, то право им је укинула Влада Србије, и то нећемо дозволити", рекао је Краговић.

Он је изразио жаљење што се Србија сада позива да не жели да крши Резолуцију 1244 која се за изборе 2008. и 2010. године није помињала.

Краговић, функционер Српске радикалне странке, оценио је да је сада јасно да држава нема воље да у покрајини одржи изборе и да поштује законе и устав, као и да слепо извршава налоге оних који кажу "ако не укинете институције на Косову нема уласка у ЕУ".

Једини дисонантан тон, на последњој седници Одбора за Косово и Метохију у овом сазиву, дао је Дејан Раденковић из Социјалистичке партије Србије, наводећи да опозиција и одборници са Косова имају право да срљају, али не и да обмањују народ у Покрајини.

"Није патриотизам када тераш народ у пропаст, некад је мудрост важнија и већа", поручио је Раденковић.

Он је подсетио да се УНМИК није сложио ни око одржавања избора 2008. године, али да је попустио како би се амортизовало незадовољство Срба након проглашења независности Косова.

Краговић је навео да више неће сазивати седнице Одбора "уколико се на терену не десе драстичне промене".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво