Читај ми!

Богдановић: Разоружати албанске екстремисте

Појава наоружаних група на северу Косова је резултат тежње Приштине да насилно стави север Покрајине под своју контролу, рекао министар Горан Богдановић и затражио да се разоружају албански екстремисти. Срби за појачано присуство Кфора на источном мосту у насељу Бошњачка махала.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић затражио је од представника међународне заједнице да хитно испитају да ли постоје наоружане екстремистичке групе на северу Косова и да, уколико постоје, те групе разоружа.

Богдановић је за ТВ Мост из Звечана рекао да снимке објављене на интернету на којима се на северу Косова виде цивили наоружани дугим цевима треба испитати и да је та појава, како је рекао, резултат тежње, пре свега Приштине, да насилно и једностраним акицијама стави север Косова под своју контролу. 

Богдановић је упозорио на, како је рекао, авантуризам Приштине који може довести до несагледивих последица.

"Ово је озбиљан и крајњи тренутак да међународно присуство покаже одлучност и сузбије албански екстремизам", рекао је Богдановић и затражио од Еулекса да хитно расветли убиство Сељвера Харадинаја.

Богдановић је објаснио да убиство тог Албанца који је страдао у Косовској Митровици, Приштина и албански екстремисти злоупотребљавају и желе да покажу као етнички мотивисано убиство.

"Зато међународни представници морају да разоружају екстремисте, али и да обуздају Приштину да одустане од подстицања екстремиста и њихових једностраних потеза", поручио је Богдановић.

Срби за појачано присуство Кфора 

Представници локалних самоуправа са севера Косова затражили су од Кфора да међународне војне снаге појачају своје присуство на северу Косова, распоређивањем својих снага на источном мосту у Косовској Митровици, на исти начин као што су то прошлог викенда урадили у насељу Три солитера, преноси Танјуг.

Челници српских општина су на састанку са представницима Кфора у Звечану затражили да се појачају контроле на путевима Суви До–Мали Звечан–Видомирић.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да су међународним представницима пренели да се у ноћним сатима Албанци наоружани дугим цевима шетају, да се обележавају српске куће и да је један број људи због тога склонио своју децу.

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић пренео је међународним представницима забринутост Срба због тога што су поједине албанске ТВ станице емитовале снимак на којем се виде наоружани цивили у том делу Косова.

Нинић је додао да посебно забрињава чињеница што се на спорном снимку цивили налазе у непосредној близини припадника пољског Кфора.

"Тражили смо да се покрене поступак против одређених цивила који су носили наоружање и затражили смо од Кфора да се на тим путним правцима који воде према албанским селима у општини Лепосавић поставе контролни пунктови Кфора како би се вршила потрага за оружјем", рекао је Нинић.

У насељу Бошњачка махала, непознате особе су претходне ноћи исписале на кући Зорана Замфировића графит на албанском језику: "Ви сте Срби", а исцртана су и четири слова "с".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво