Читај ми!

Девич обезбеђује косовска полиција

Косовска полиција ће преузети обезбеђење манастира Девич код Србице. Епископ рашко -призренски Теодосије: Остаје и Кфор.

Регионални директор косовске полиције Нехат Тачи потписао је у Косовској Митровици трилатерални споразум са представницима Еулекса и Кфора у вези са обезбеђивањем манастира Девич.

Све стране потписнице споразума су се сложиле да буде обављен пренос овлашћења са Кфора на косовску полицију јер је "полиција показала спремност да преузме одговорност за чување овог манастира".

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да је добио уверавања од команде Кфора да ће војници међународних снага остати код манастира Девич на северу Косова и да његова безбедност неће бити угрожена.

Теодосије је у изјави Танјугу рекао да су војници Кфора и даље присутни код манастира Девич, да тамо остају до даљњег иако је данас косовска полиција саопштила да је преузела улогу обезбеђивања овог манастира, као и да се безбедност манастира не доводи у питање.

Епископ рашко-призренски је додао да је из команде Кфора добио уверавања да ће војници међународних снага остати код манастира Девич, иако ће ту бити присутна и косовска полиција.

Иако је косовска полиција саопштила да је од Кфора преузела улогу обезбеђивања манастира, регионални портпарол полиције Бесим Хоти изјавио је да полиција не може да забрани Кфору да и даље остане присутан око манастира.

Манастир Девич, који се налази се у дреничкој шуми, пет километара јужно од Србице, спаљен је током мартовских нереда косовских Албанаца 2004. године и делимично је обновљен.

Саграђен је око 1434. године у част Светог Јоаникија Девичког. Манастир је подигао деспот Ђурађ Бранковић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво