Приштина омета спровођење договора

Београд спреман за наставак дијалога са Приштином, каже шеф преговарачког тима Борислав Стефановић. Приштина једностраним потезима и насиљем против Срба, омета спровођење постигнутих договора, напомиње Стефановић.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић каже да се нада да ће Србија још ове године добити датум за почетак преговора са ЕУ, истичући спремност Београда за наставак дијалога са Приштином.

"Биће тешко, али радимо на томе да у децембру добијемо датум за почетак преговора. Мислим да свако у Европи зна да Србија неће признати независност Косова и да се зато такав захтев неће ни појавити", рекао је Стефановић у интервјуу бечком дневнику Винер цајтунг.

Стефановић сматра да север Косова треба да добије специјални статус. "Постоје примери за то попут Јужног Тирола или две Немачке", додао је Стефановић.

Према његовим речима, Приштина сада омета спровођење постигнутих договора, једностраним потезима и насиљем против Срба.

"Недавно је нападнута српска делегација, која је допутовала на разговоре о спровођењу споразума. Такође, постоје покушаји да се Србима на северу Косова одузму таблице и личне карте", навео је Стефановић.

Како Стефановић сматра, једина политика која у Србији може да има успех "Косово и Европска унија".

"Обе стране су део нашег идентитета и морамо да решимо оба проблема. Свака странка која само прати европску перспективу и која би одустала од Косова, изгубила би веродостојност, не само код куће, већ и у Бриселу", оценио је Стефановић.

На питање о разговорима са Приштином и како би требало да изгледа крајњи резултат којим би били окончани, Стефановић је одговорио да би то било "Косово ентитет у коме нема сегрегације Срба и у које би они могли да се врате".

"Протерано је 240.000 Срба, а питања имовине и несталих лица треба да се реше као и проблеми наших предузећа које тренутно имамо на Косову. Треба да се дају гаранције за заштиту Срба у јужном делу, као и манастира и цркава", навео је шеф преговарачког тима Београда.

Стефановић је, одговарајући на питање о институцијама које Приштина назива "паралелним", објаснио да је обавеза сваке демократске државе да подржава своје људе.

"Такозване паралелне институције су једине институције и када би биле укинуте не би било никаквих институција", истакао је Стефановић.

Он је намере Приштине да изгради своје институције на северу оценио опасном илузијом.

"Приштина сматра да једноставно може на северу да изгради своје институције без учешћа Београда и људи који живе на северу. Међутим, то никада не би било прихваћено. Једини излаз из ове дилеме води путем дијалога у који су сви укључени", поручио је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи