Читај ми!

Фуснота и на неформалним скуповима

Договор о регионалном представљању Косова примењиваће се и на неформалним скуповима које организује ЕУ, рекао Борислав Стефановић на седници Одбора за КиМ. Посланици опозиције, али и дела владајуће већине, критиковали постигуте договоре Београда и Приштине.

Шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да ће се договор о регионалном представљању Косова примењивати и на неформалним скуповима о Западном Балкану које организује Европска унија.

Договор о регионалном представљању постигнутом 24. фебруара у Бриселу Стефановић је представио на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохији и истакао да резултати нису идеални, али да су реални и да дају нов маневарски простор Србији да се бори за неотуђиви део своје територије.

Представници Србије ће напустити сваки скуп на ком буде изостављена фуснота са таблице Косова, као и да ће читати изјаву да је Косово неодвојиви део Србије, истакао је Стефановић.

"Договор омогућава пуну асиметричност Приштине, а Косово ће бити представљено са звездицом и фуснотом. То решење је било најбоље могуће, јер је очувало је Резолуцију 1244 и Устав Србије", рекао је Стефановић.

Овакво решење се не односи ни на једну организацију која захтева чланство у УН, али је било и биће покушаја политичке злоупотребе тог договора, подвукао је шеф преговарачког тима Београда.

"Желимо да омогућимо Приштини да се чује њен глас у регионалним организацијама, али да то не буде глас који је једнак гласу независних држава. Убедили смо међународну заједницу да је то решење најбоље, а то је била суштина", изјавио је Стефановић.

Фебруарска рунда преговора у Бриселу дала је добар и задовољвајући резултат, с обзиром да је питање регионалног представљања превазилази технички оквир и има политичку конотацију, рекао је Стефановић.

Разговори су трајали месецима и да је Приштина, између осталог, тражила да на табли пише "Република Косово" и "Резолуција 1244 као последица геноцида над Албанцима", рекли су из преговарачког тима.

Посланици опозиције, али и дела владајуће већине током расправе критиковали су постигуте договоре Београда и Приштине и тврдили да је тим договорима па и регионалним представљањем Приштине Србија ближа признавању независности Косова, док је шеф преговоарачког тима Београда Борислав Стефановић поручио да договорима у Бриселу Србија ни на који начин то није учинила.

Различито о дијалогу из Брисела

Некадашњи министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић, уз опаску да је актуелно питање расписивање избора, а не регионалног представљања, рекао је да су сви постигнути споразуми "погубни за Србе".

И посланица Уједињених региона Србије са Косова Стојанка Петковић је оценила да Србија имплицитно признаје независност Косова и упитала шта је држава постигла договорима ако ни у будуће неће учествовати на скуповима на којима Косово не буде представљено са звездицом, преноси Танјуг.

Посланик ДС-а Срђан Миливојевић нагласио је да су договори у Бриселу у најбољем интересу Србије и грађана, док посланик ДС са Косова Драгиша Ђоковић сматра да постигнути договори нису у интересу Срба из јужне покрајине.

И радикали су мишљења да се постигнутим договорима у Бриселу, па и договором о регионалном представљању Косова, Србија одрекла суверенитета над том покрајином.

На седницу је, осим Стефановића, био позван и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић који је био спречен да дође јер се исто време одржава седница владе Србије.

Расправа о регионалном представљању Косова на седници Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије завршена је након скоро четири сата дебате о томе да ли је Србија договорима у Бриселу признала независност јужне покрајине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара