Читај ми!

Новa хапшењa и претреси на Космету

Радник "Пошта Србије" кога је косовска полиција данас ухапсила ослобођен је вечерас. Косовски специјалци претресали куће Срба ухапшених синоћ на прелазу Бела Земља. Четворици ухапшених одређен притвор. Косовске власти оваквим потезима желе да заплаше преостале косметске Србе, саопштено из Министарства за КиМ.

Косовска полиција пустила је вечерас Јовицу Балошевићу, радника предузећа "Пошта Србије", који је раније данас ухапшен, изјавио је директор тог предузећа у покрајини Ранђел Нојкић.

Балошевић се данас случајно затекао у кући породице Нојкић у селу Могила, када ју је полиција претресала. Речено му је да ће новац, који се нашао код њега, а који је полиција запленила, бити враћен, преноси Танјуг.

Специјалци косовске полиције су данас, осим куће Ивице Нојкића, претресли и куће остале тројице Срба који су синоћ ухапшени на административном прелазу Бела Земља.

Косовска полиција је, приликом претреса куће Ивице Нојкића, конфисковала више хиљада евра, власништво Нојкићевог оца.

Око 15 часова претресене су и породичне куће ухапшених Срећка Спасића, председника општине Витина, и његовог сарадника Александра Стоиљковића. У исто време, претресена је породична кућа Светозара Насковића, из села Коретиште у општини Гњилане.

Нојкићу, Спасићу, Насковићу и Стоиљковићу је, због оптужби да подривају уставни поредак Косова, одређен притвор од 48 сати.

Портпарол косовске полиције Баки Кељани рекао је Танјугу да је код ухапшених Срба пронађен изборни материјал, односно бирачки списак и печат општине Витина.

Министарство за Косово и Метохију затражило је од Еулекса да хитно реагује како би четворица Срба, које је косовска полиција ухапсила на административном прелазу Бела Земља, што пре били пуштени својим кућама.

Како је наведено у саопштењу, изговор за привођење и задржавање Срба јесте да је код њих, наводно, пронађен бирачки списак и да су радници српских институција.

Министарство захтева од Мисије ЕУ да обезбеди слободу кретања косметским Србима и да престану безразложна хапшења и малтретирања Срба од стране косовске полиције која су последњих месец дана учестала.

"Потпуно је јасно да Приштина овим акцијама обесмишљава договор о слободи кретања, а учесталим привођењима Срба, који раде у институцијама државе Србије, жели да заплаши преостале косметске Србе", наведено је у саопштењу.

Како се истиче, такво понашање и однос Приштине према косметским Србима само ствара тензије и чини беспредметним сваки даљи напор у успостављању атмосфере поверења и дијалога у решавању спорних питања између две заједнице у Покрајини.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Танјугу да њихови службеници нису стално присутни на прелазу Бела Земља који се налази на путу Бујановац–Гњилане и да је ово питање у надлежности косовске полиције.

Ово није први случај ове године да на прелазу Бела Земља неко буде ухапшен. Претходно су у два наврата косовски полицајци приводили раднике предузећа "Пошта Србије" који су превозили пошту из Врања на централно Косово.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара