Читај ми!

Важан корак после кандидатуре

Први следећи корак у европским интеграцијама Србије јесу припреме за почетак преговора о придруживању, поручују чланови државне делегације који су као посматрачи присуствовали припремним разговорима делегације Црне Горе, у Европској комисији.

Представници делегације Србије који су данас у Бриселу присуствовали почетку припремних разговора Црне Горе о преговорима за придруживање и оценили да је то важан корак на европском путу Србије.

"Ово је изузетна прилика да ојачамо наш административни капацитет и преговарачку стратегију коју смо већ припремили", изјавила је шефица Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић.

Она је додала да ће увид у процес скрининга омогућити Србији да спремнија уђе у преговоре кад на њу дође ред.

"Данашњи састанак је врло значајан за Републику Србију јер представља први наредни корак у европским интеграцијама након добијања статуса кандидата", рекао је државни секретар Слободан Хомен, који је састанку присуствовао у име Министарства правде.

Реч је о такозваном експланаторном скринингу, током којег земље кандидати које ускоро треба да почну преговоре о придруживању Европској унији усаглашавају техничке детаље преговора са Комисијом.

Србија, која тек треба да добије датум почетка преговора, позвана је на данашњи дводневни састанак са делегацијама Црне Горе и Македоније у својству посматрача.

Према новоустановљеном правилу, преговори са државама кандидатима почињу поглављима 23. и 24, која се односе на правосуђе, владавину закона и основна људска права.

"То су поглавља која се прва отварају и последња затварају", објаснила је Делевић, истичући да од ових поглавља зависи динамика целог тока будућих преговора.

Хомен је указао да је делегација Србије имала прилике да чује које су то повеље и закони ЕУ са којима треба да се усагласи.

"Европска комисија врло озбиљно рачуна на нас", рекао је Хомен и указао да ће усаглашавање закона и подзаконских аката са ЕУ бити једноставније од њиховог спровођења, које ће Комисија пажљиво пратити.

Члан делегације Драган Марковић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова рекао је да је састанак важан јер даје увид у то шта све треба урадити у вези са припремама за преговоре, а МУП Србије има важну улогу у питањима која се тичу поменутих поглавља.

Сви чланови делегације Србије надају се скором почетку преговора о придруживању и очекују да ће Србија и убудуће присуствовати оваквим састанцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара