Читај ми!

Јеремић: БиХ није обећала подршку

Шеф дипломатије БиХ Златко Лагумџија није обећао подршку БиХ за кандидатуру Србије за председавајућег Генералне скупштине УН, рекао министар спољних послова Србије Вук Јеремић. Србија ће увек подржавати кандидатуре суседних земаља за функције у међународним форумима, навео Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је вечерас да му министар иностраних послова Босне и Херцеговине Златко Лагумџија није обећао подршку БиХ за кандидатуру Србије за председавајућег Генералне скупштине Уједињених нација.

"Ми смо је током његове посете Београду формално затражили и одговор је био да ће та молба бити размотрена у оквиру надлежних институција БиХ", рекао је Јеремић за Федералну ТВ, преноси Фена.

Упитан какве су шансе да буде изабран за председника Генералне скупштине УН, Јеремић је рекао да је то јако незахвално кометарисати у овом тренутку, јер је изборни процес у току.

Јеремић је рекао да је уверен да ће кандидатура Србије бити успешна, али је нагласио да треба сачекати изјашњавање у оквиру Генералне скупштине УН.

Коментаришући да ли очекује подршку кандидатури од земаља региона, коју је већ дала Црна Гора, Јеремић је одговорио да је суверено право сваке земље да одлучи у складу са својим интересима.

"Могу да кажем да када је о Србији реч, ми имамо јасну политику према кандидатурама суседних земаља за функције у међународним форумима, ми их све без изузетка подржавамо", рекао је јеремић.

Он је подсетио да је Србија то учинила и када се БиХ кандидовала за чланство у Савету безбедности, и да је лично био присутан на гласању, а пре неколико година је гласала и за чланство Хрватске у Савету безбедности.

"То је политика коју ће Србија водити и у будућности", изјавио је Јеремић.

Јеремић сматра да би његов избор на позицију председника Генералне скупштине УН био практично избор региона западног Балкана.

"С обзиром да имамо заједничке стратешке циљеве и интересе, тиме би сви заједно добили прилику да те интересе и циљеве промовишемо на врло видљив начин, с изузетно утицајног и проминентног места у систему УН", оценио је Јеремић.

"Мислим да нема никакве сумње да би успех Србије у овој кандидатиури био добар за цели регион, али наравно на свим земљама региона, које су независне и суверене државе, је да се определе у складу с оним како оне дефинишу своје интересе на који начин ће гласати", нагласио је Јеремић, преноси Сарајево Икс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара