Читај ми!

Тадић у Лисабону

Србија и Португалија имају одличне политичке и дипломатске односе које треба искористити за проширење сарадње у другим областима, пре свега економске, оценили председници Борис Тадић и Анибал Кавако Силва. Председник Португалије уручиће Тадићу у уторак награду "Север–Југ" коју му је доделио Савет Европе за 2011. годину.

Председник Србије Борис Тадић састао се данас, на почетку дводневне званичне посете Лисабону, са председником Португалије Анибалом Кавако Силвом.

Португалски председник поручио је да је Србија део европске породице и да се нада да ће преговори о њеном приступању Европској унији отпочети што пре.

"Верујемо да је Србија део европске породице и да ће њено будуће чланство у ЕУ ојачати не само стабилност на Балкану, већ и сам пројекат ЕУ. Србија може да рачуна на подршку Португалије у процесу преговора са ЕУ, како би што пре постала њен члан", рекао је Силва.

Тадић је, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да се нада да, упркос бројним изазовима, процес проширења Уније неће бити блокиран.

Португалски председник је, на питање када би, према његовим проценама, Србија могла да добије датум за почетак преговора о чланству, подсетио да одлуку о томе треба да донесе 27 земаља чланица, али да очекује да преговори почну што пре.

"Постоје копенхашки критеријуми који морају бити испуњени. Преговори су тешки, као што сви знају. Португалија је, на пример, преговарала седам година. Надам се да ће, у случају Србије, то бити краће", рекао је Силва.

Ипак, приметио је Силва, даљи напредак ка Унији зависи и од жеље српског народа.

Истичући да је Србија "освојила" статус кандидата за чланство упркос изазовима и тешкоћама, Тадић је рекао да тај корак, као и сви будући кораци Србије, нису важни само за стабилизацију региона Југоисточне Европе, већ и за саму Европу.

"Дубоко верујем да ће реформе и политички процеси које су пред нама обезбедити трајни мир и стабилност у Југоисточној Европи, региону који је традиционано нестабилан", нагласио је Тадић.

"Португалија је увек подржавала Србију на путу ка ЕУ и желим овом приликом да захвалим на томе", рекао је Тадић.

Проширење економске сарадње

Према оцени двојице председника, Србија и Португалија имају одличне политичке и дипломатске односе, које треба искористити за проширење сарадње у другим областима, пре свега економске.

"Португалске компаније желе да ојачају везе са Западним Балканом, а ту Србија има стрaтешки значај. Желимо јако партнерство са Србијом зато што верујемо да можемо да постигнемо много у сарадњи на пољу инфраструктуре, енергетике, телекомуникација и другим областима", сматра Силва.

Тадић је поручио да Србија и српске компаније могу да буду поуздани партнери португалским и, такође, истакао значај боље економске сарадње и сарадње у домену нових технологија.

Силва није пропустио прилику да се осврне на сутрашње уручење награде Савета Европе "Север–Југ" председнику Србије.

Он је подсетио на допринос председника Србије у стабилизацији прилика на Балкану и охрабрењу дијалога између држава региона.

"Веома сам задовољан што је председник Србије лауреат", закључио је Силва, који ће Тадићу сутра и уручити награду.

"Награда за 'Север' припала је Борису Тадићу у знак признања његовом политичком залагању за помирење на Балкану и интеграцију његове земље у процес изградње Европе", саопштено је из најстарије европске организације новембра прошле године.

Разговори са привредницима

Тадић је, пре сусрета са својим португалским колегом, положио венац на гроб песника Луиша Важ де Камоиша, који је симбол очувања португалског националног идентитета.

Током дана Тадић се састао и са председницом парламента Асунсао Ештевеш и шефовима посланичких група у парламенту и обишао зграду у којој се током Другог светског рата налазила амбасада Краљевине Југославије.

Такође, председник Тадић састао се и са групом португалских привредника и поручио да Србија и српске компаније могу да буду добри партнери португалским фирмама и да упркос економској кризи и изазовима са којима се суочавају обе земље треба бити оптимистичан.

На састанку са Тадићем били су представници познате португалске банке "Еспирито Санто", компаније "Аморим груп", "Виеира де Кастро груп", Фондације "Калусте Гулбенкиан" и Привредне коморе Португалије за Западни Балкан.

На крају посете, Тадић ће се састати и са премијером Педром Пасос Коељом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара