Читај ми!

Јеремић у Бањалуци

Вук Јеремић и Милорад Додик разговарали, у Бањалуци, о односима Србије и Републике Српске. Оцењено да је дошло до позитивних промена у региону.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић разговарао је у Бањалуци са председником Републике Српске Милорадом Додиком о односима Србије и Српске, односно Босне и Херцеговине оценивши да је дошло до позитивних промена у региону.

Јеремић је након разговора новинарима рекао да је до промена дошло посебно пошто је Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ, и оценио да замах који постоји треба искористити, за шта су, према његовим речима, потребни добро координирани потези.

Јеремић је рекао да је највише времена у разговору посвећено европским интеграцијама додајући да је Српска ломотива развоја на том плану.

Поводом кандидатуре Србије за председавајућег у Генералној скупштини УН, Јеремић је указао да је политика Србије да подржава земље региона када се оне кандидују за високе функције и подсетио да је то био случај и приликом гласања у ГС УН за чланство БиХ у Савету безбедности.

Он је, међутим, додао да свака земља доноси одлуке на самосталан начин, процедуром која је прописана и у складу са својим интересима за које ће гласати.

"Кандидатура свих земаља региона је добра за регион, добра за Србију и наставиће да гласа на такав начин. Свако други може да гласа како мисли да је добро за њега", рекао је Јеремић не желећи да коментарише односе партија у, како је рекао, другој земљи.

Шеф српске дипломатије је рекао да Србија има добру сарадњу са земљама у региону, да је она "стабилнија и хармоничнија" него што је била до сада и да зато мисли да треба уложити заједничке напоре да то тако и остане.

О унутрашњој ситуацији у Српској, односно БиХ министар је рекао да постоје идентична гледишта и да је, након што је дошло до овако позитивних промена, тешко оправдати постојање Канцеларија високог представника.

"Вештачко одржавање у животу институције која је кочница напретка не само у земљи већ и региону, јер подржава систем управљања споља који је у супротности са демократским принципима, европским условима и европским правилима Мислим да би требало да дође до њеног затварања", оценио је Јеремић напоменувши да Србија то истиче у разговорима са свим партнерима.

Јеремић је изразио уверење да ће и после избора у Србији 6. маја сарадња између Србије и Српске, односно БиХ бити настављена, као и да се нада да ти избори неће донети промену у руководству и политици Србије.

Председник Додик је истакао да се Србија на прави начин позиционира према Дејтонском споразуму и према интересима Републике Срспке.

Према његовим речима, Босна и Херцеговина би требало да буде оно што јесте, а то је сервис за афирмисање политике и интереса два ентитета.

"Српска очекује да ће Сарајево у наредном периоду подржати активности на међународном плану, пре свега око кандидатуре министра Јеремића за ГС УН", рекао је Додик.

"То је од прворазредног значаја за Републику Српску, прворазредно политичко питање важно и за регион". Уколико, како је рекао, то изостане, Република Српска сматраће то недопустивим потезом и јасно ће се према томе одредити.

"Само сујете и зла намера могу да спрече позитиван став те врсте. Ми очекујемо да ће до подршке кандидатуре министра Јеремића доћи, а изостанак подршке из Сарајаве значиће да БиХ не жели да уважава интересе Српске и региона, поручио је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара