Читај ми!

Припреме за почетак преговора са ЕУ

У понедељак у Бриселу почињу припреме за почетак преговора са ЕУ на којима ће се обавити анализа прописа. Европска комисија јасно показује да се озбиљно рачуна на Србију и да питање преговора није нешто што је на "дугачком штапу", рекао Слободан Хомен.

Делегација Србије, предвођена директорком Канцеларије за европске интеграције Милицом Делевић и државним секретаром Министарства правде Слободаном Хоменом, од 26. до 30. марта у Бриселу почиње припреме за почетак преговора с Европском унијом.

То је први и веома значајан корак за Србију на путу ка европским интеграцијама после добијања кандидатуре 2. марта, односно прва фаза у процесу преговора с Европском комисијом, рекао је Хомен Танјугу.

Хомен сматра да Европска комисија јасно показује да се озбиљно рачуна на Србију и да питање преговора није нешто што је на "дугачком штапу".

"Непосредно после обезбеђивања статуса кандидата, улазимо у преговоре и верујем да ћемо у врло кратком року успети да уђемо и у следећу фазу европских интеграција које ће у догледно време довести до чланства у ЕУ", нагласио је Хомен.

Према његовим речима, после добијања статуса кандидата Србија се налази у далеко повољнијој позицији када су у питању стране инвестиције и промовисање свих оних вредности за које смо се годинама залагали.

Током припрема на којима ће се утврђивати питања о којима ће се преговарати са ЕУ, поред представника Министарства правде и Канцеларије за европске интеграције, учествоваће и представници Министарства унутрашњих послова, јер ће процес преговора Србије и ЕУ почети поглављима 23 и 24.

У складу са новим приступом Европске комисије, према Хоменовим речима, та поглавља ће током трајања преговора бити детаљно праћена.

Поглавља 23 и 24 се односе на функционисање правне државе и заштиту људских и мањинских права, легалне и илегалне миграције, право азила, правосудну сарадњу у грађанским, трговачким и кривичним стварима, на сарадњу правосудних, полицијских и царинских органа у борби против организованог криминала.

У оквиру тих поглавља су и питања борбе против трговине дрогом и људима, прања новца, економског и високотехнолошког криминала, тероризма, еврпског налога за хапшење и процеса екстрадиције, одузимање имовине стечене криминалом, формирање заједничких истражних тимова.

Хомен је објаснио да чланством у ЕУ Србија може да рачуна на нове инвестиције и нова радна места, развој малих и средњих предузећа, развој инфраструктуре, новац од приступних фондова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара